Αν νομίζεται ότι η μπύρα δεν μεθά, ξανασκεφτείτε το! Ειδικά όταν έχετε να κάνετε με ένα μπουκάλι από τις παρακάτω…

Ads

Η Deutsche Welle κάνει ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στις δέκα πιο δυνατές μπύρες στον κόσμο. Από όλες τις απόψεις…

Samuel Adams «Utopias»: 28% αλκοόλ

Το σχήμα και το χρώμα θυμίζει τα χαλκινα καζάνια ζύμωσης. Η συσκευασία κλέβει την εντυπώσεις. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο η μπύρα ωρίμασε έως και 22 χρόνια μέσα σε διαφορετικά βαρέλια. Η ζυθοποιία Samuel Adams από τη Βοστόνη παράγει κάθε δύο χρόνια νέες δυνατές μπύρες. Η Utopias στοιχίζει 190 δολάρια και είναι η ακριβότερη μπύρα της Αμερικής.

Ads

BrewDog «Tactical Nuclear Penguin»: 32%

Η σκωτσέζικη ζυθοποιία BrewDog σπάει εδώ και χρόνια τα ρεκόρ. Το 2009 η Tactical Nuclear Penguin ήταν η δυνατότερη μπύρα του κόσμου. Παράγεται με το πάγωμα της μπύρας Imperial Stout. Αφαιρώντας το νερό γίνεται η συγκέντρωση του αλκοόλ. Οι παραγωγοί της συνιστούν απόλαυση σε μικρές ποσότητες.

Struise «Black Damnation VI-Messy»: 39%

Η De Struise Brouwers είναι μια βελγική μικροζυθοποιία. Η σειρά Black Damnation βασίζεται σε μαύρη ρωσική μπύρα stout. Η δυνατότερη της σειράς είναι η VI-Messy με την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ να φτάνει σε 39%!

Schorschbräu «Schorschbock 40»: 40%

Το 2009 ήταν μια από τις δύο βασικές διεκδικήτριες του τίτλου της δυνατότερης μπύρας στον κόσμο με αλκοόλ που έφτανε σε περιεκτικότητα το 31%. Η μπύρα Schorschbock της γερμανικής ζυθοποιίας Schorschbräu πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά το 2008. Σήμερα η δυνατότερη εκδοχή της περιέχει 40% αλκοόλ!

BrewDog «Sink the Bismarck!»: 41%

Ακόμη δυνατότερη είναι η Sink the Bismarck της ζυθοποιίας BrewDog. Το όνομά της (Βυθίστε το Μπίσμαρκ) είναι εμπνευσμένο από το γερμανικό θωρηκτό Μπίσμαρκ. Η μπύρα περιγράφεται ως «τετραπλάσια IPA με τέσσερις φορές περισσότερο λυκίσκο, τέσσερις φορές πιο πικρή και παγωμένη ισάριθμες φορές». Ένα μπουκάλι κάνει 100 ευρώ.

BrewDog «The End of History»: 55%

Στη μάχη για τον τίτλο της δυνατότερης μπύρας η BrewDog παρήγαγε αυτήν την ξανθιά βελγική ale με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 55%. Το στοιχείο που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι το μπουκάλι της τοποθετήθηκε σε ταριχευμένα σώματα ζώων. Το 2010 παράχθηκαν όλα κι όλα 12 μπουκάλια, ενώ το 2016 κυκλοφόρησαν καινούριες εκδόσεις με τη βοήθεια μιας εκστρατείας ανεύρεσης πόρων (crowdfunding).

Schorschbräu «Schorschbock 57»: 57%

Η γερμανική Schorschbräu παρασκεύασε το 2011 την Schorschbock 57. Το όνομά της προδίδει την απίστευτα υψηλή περιεκτικότητά της σε αλκοόλ. Όπως λένε οι ζυθοποιοί, δεν μπορούσαν να την κάνουν δυνατότερη χωρίς να παραβιάσουν τον 500ετή γερμανικό νόμο περί καθαρότητας της μπύρας. Η τιμή της έφτασε τα 200 ευρώ.

‘t Koelschip «Start the Future»: 60%

Η ολλανδική ζυθοποιία ‘t Koelschip αφήνει το στίγμα της στην αγορά της δυνατής μπύρας. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ (60%) κόβει την ανάσα σε αντίθεση με την τιμή της, η οποία δεν ξεπερνά τα 35 ευρώ.

Brewmeister «Armageddon»: 65%

Η σκωτσέζικη ζυθοποιία Brewmeister παρουσίασε το 2012 την μπύρα Armageddon. Ωστόσο, εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι περιείχε αιθανόλη, δηλαδή καθαρό οινόπνευμα. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε από την αγορά.

Brewmeister «Snake Venom»: 67.5%

Έναν χρόνο μετά την απόσυρση της Armageddon η Brewmeister επανήλθε δριμύτερη με την Snank Venom. Στην ετικέτα της συνιστάται να μην καταναλώνει κανείς με μια δόση περισσότερο από 35 ml. Η ιστοσελίδα RateBeer δεν βαθμολογεί καν τη συγκεκριμένη μπύρα, επειδή για να επιτευχθεί η περιεκτικότητα του 67,5% έγινε προσθήκη καθαρού αλκοόλ.