Ξεχάστε αυτά που ξέρατε! Τα παιχνίδια “εκπαίδευσης” του μυαλού όπως τα σταυρόλεξα, τα παζλ και τα σουντόκου μάλλον δεν παρέχουν τόσα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, όπως αποκαλύπτει μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας του Εγκεφάλου (GCBH).

Ads

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BBC, οι ειδικοί συνιστούν στον κόσμο να συμμετέχουν σε διαφορετικού είδους ενασχολήσεις, όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, η κηπουρική και το πλέξιμο. Στόχος είναι να αφυπνιστεί το νεύμα ώστε να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και σε μεγαλύτερη ηλικία. Ειδικότερα οι ερευνητές τονίζουν ότι όσο πιο νέος ξεκινήσει κάποιος αυτές τις δραστηριότητες, τόσο καλύτερη θα είναι η λειτουργία του εγκεφάλου με την πάροδο των χρόνων. Παράλληλα επισημαίνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει ο εγκέφαλος κάτι νέο.

Το Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται μεταξύ άλλων από επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας, κατέληξε ότι τα διαθέσιμα τεκμήρια δεν είναι επαρκή ώστε αυτά τα παιχνίδια να προτείνονται ως μέτρο διατήρησης της νοητικής υγείας με την πάροδο των ετών.

«Αν κάποιος παίζει ένα παιχνίδι που “εκπαιδεύει” το μυαλό μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ωστόσο η βελτίωση αυτή δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε βελτίωση των καθημερινών νοητικών ικανοτήτων» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι το παιχνίδι sudoku θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα οικονομικά σας.

Ads

“Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα και να μας προσφέρουν οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου. Μπορεί να είναι ακόμη και δραστηριότητες που κάνετε τακτικά στη ζωή σας, όπως το παιχνίδι με τα εγγόνια, η κηπουρική ή τα παιχνίδια με κάρτες. Παρόλο που ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε κάτι νέο, το συντριπτικό μήνυμα από αυτή την έκθεση είναι ότι δεν πρέπει να περιμένετε μέχρι τα γεράματα για να προσπαθήσετε να διατηρήσετε την υγεία του εγκεφάλου σας”, τόνισε ο James Goodwin, επικεφαλής επιστήμονας στο Age UK, το οποίος βοήθησε στη σύσταση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας του Εγκεφάλου.

Μερικές από τις δραστηριότητες που προτείνουν οι ειδικοί στην μελέτη τους για να “ακονίζουμε” το μυαλό μας είναι οι εξής:

-Τάι τσι

-Μαθήματα φωτογραφίας

-Κηπουρική

-Μαγειρική

-Δημιουργική γραφή

-Εθελοντισμός

-Εκμάθηση νέων τεχνολογιών

-Αναζήτηση του γενεαλογικού δέντρου

-Καλλιτεχνικά πρότζεκτ

-Πλέξιμο