Το φαλάφελ είναι το αγαπημένο fast food των απανταχού χορτοφάγων ενώ η επιτυχία του τραγανού ρεβιθοκεφτέ έχει συνεπάρει ακόμα και όσους αγαπούν και προτιμούν το κρέας στο σουβλάκι τους.

Ads

Η καταγωγή του φαλάφελ φτάνει μέχρι την αρχαία Αίγυπτο, που εξακολουθούν να τιμούν δυναμικά το δημοφιλές σνακ. Το φαλάφελ είναι ένα από τα εθνικά πιάτα του Ισραήλ, ενώ έχει βασικό ρόλο στις κουζίνες του Λίβανου, της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Ιορδανίας.

Εδώ σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα μέρη γα να απολαύσετε φαλάφελ στην Αθήνα.

Falafel Mohammad Ali

image

Ads

Ξεκινάμε από το πιο αυθεντικό και οικονομικό: Οι Σύριοι του Mohammad Ali ετοιμάζουν φοβερό και χορταστικότατο φαλάφελ σε αραβική πίτα που στοιχίζει μόλις ένα ευρώ και περιλαμβάνει φαλάφελ, λάχανο, καρότο, ντομάτα, πατάτες και σάλτσα ταχίνι, σκόρδο ή καυτερή. Εδώ βρίσκουμε και κεμπέ, δηλαδή πληγούρι με κιμά και καρύδι (στα 2€).

Λιοσίων 5, πλατεία Βάθης, τηλ: 21 0520 1839

Falafellas

Το μαγαζάκι της Αιόλου που έκανε μόδα τα φαλάφελ στην Αθήνα είναι μικρό αλλά θαυματουργό: Σερβίρει στις ουρές Αθηναίων και τουριστών που στέκονται απ’ έξω, φαλάφελ με ταχίνι, αγγούρι, μελιτζάνα και σος σε μικρή ή μεγάλη εκδοχή, αναλόγως πείνας. Εδώ απολαμβάνουμε και ωραίο ταμπουλέ, χούμους ή κεφτεδάκια. Το μεγάλο φαλάφελ στοιχίζει περί τα 3,80€, το μικρό 2,80€.

Αιόλου 51, τηλ: 2103239809

Not Just Falafel

Άλλη μια ανατολίτικη γωνιά που μας ταξιδεύει γευστικά από την πιάτσα της Αγίας Ειρήνης στη Μέση Ανατολή, το Not Just Falafel ετοιμάζει κλασικό σάντουιτς φαλάφελ με ταχίνι, ντομάτα, μαρούλι, μαϊντανό και πίκές ή το δικό του Not Just Falafel με χούμους και αγγούρι και το Chef Falafel με μουχαμάρα, γιαούρτι με δυόσμο, λαχανικά και πίκλες. Βρίσκουμε και ωραιότατο kibbe ή σις ταούκ (μαριναρισμένο σουβλάκι κοτόπουλο σε πίτα). Τα σάντουιτες στοιχίζουν περί τα 3-3,50€, ενώ μπορούμε να τα απολαύσουμε και στα λίγα τραπεζάκια του μαγαζιού.

Ρόμβης 16 και Περικλέους 50, τηλ: 21 0321 1393

Baba Ganoush

image

Μικρό και στιλάτο, το Baba Ganoush έχει στήσει μια άκρως ανατολίτικη γωνιά κοντά στην πλατεία Βαρνάβα, με λίγα τραπεζάκια έξω και έναν βολικό πάγκο μέσα, όπου απολαμβάνουμε φαλάφελ σε πίτα ή σε μερίδα, με μπαμπαγκανούς ή χούμους και ταχίνι, σαλάτα και χαρίσα. Το μικρό φαλάφελ σε πίτα στοιχίζει 2,70€ και το μεγάλο 4,30€. Πολύ ωραίες είναι οι σούπες ημέρας καθώς και οι σπιτικές τηγανητές του πατάτες.

Εμπεδοκλέους 25, Παγκράτι, τηλ: 21 2105 0351

Falafel House

image

Μια ανάσα από την πλατεία στο Μοναστηράκι και την μπαρο-πιάτσα του Ψυρρή, το Falafel House σερβίρει στο χέρι ωραιότατα φαλάφελ με παραδοσιακή συνταγή: Χειροποίητα και τραγανά, με χούμους, ντομάτα, μαρούλι, πίκλες, σος από ταχίνι, τυλιγμένα όλα σε αραβική πίτα (2,70€). Ετοιμάζει επίσης και Open Falafel, ήτοι μερίδα ρεβιθοκεφτέδων με 3,30€, ενώ πολύ ωραίο είναι και το House Falafel, μια συνταγή του σεφ με μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, χούμους και σάλτσα ταχινιού (3,50€). Στις πιο «εναλλακτικές εκδοχές», συναντάμε μεξικάνικο φαλάφελ με πικάντικη σάλτσα ή αμερικάνικο με μαγιονέζα.

Αθηνάς 23, Μοναστηράκι, τηλ: 21 0323 4183

Etnico

Στην καρδιά της Αθήνας, το Etnico είναι ίσως η πιο… μουλτι-έθνικ γωνιά, με street food από όλο τον κόσμο – το Μεξικό, την Ινδία, την Αραβική χερσόνησο, την Καραϊβική και τη Μεσόγειο. Δεν λείπει φυσικά το φαλάφελ, σε αραβική πίτα με αγγούρι, μελιτζάνα και χούμους (3,10€) ή σε wrap με μαρούλι, αγγούρι, μπαμπαγκανούς, ταρατόρ και μελιτζάνες με τζίντζερ (επίσης 3,10€).

Κολοκοτρώνη 22, τηλ: 21 1411 3880

Falafeladiko

Κοντά στην αγαπημένη μας πιάτσα για ποτό στην Κηφισιά, το Falafeladiko είναι ό,τι πρέπει για την βραδινή πείνα: Εδώ παραγγέλνουμε πίτα με φαλάφελ, μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, σος γιαουρτιού, ταχίνι και πιπεριά Φλωρίνης ή χορταστικά Φαλάφελ Box με 10 τεμάχια και σος. Βρίσκουμε επίσης πίτες με φαλάφελ και κοτόπουλο… mix. Τα σάντουιτς κυμαίνονται στα 3-4,50€.

Γ. Δροσίνη 5, Κηφισιά, τηλ: 21080134133

The Falafel Project

image

Πέντε διαφορετικές εκδοχές του φαλάφελ σε πίτα βρίσκουμε στο μοντέρνο Falafel Project στον χαλανδριώτικο πεζόδρομο: Το original με ταμπουλέ, χούμους, μελιτζάνα και ταχίνι, το Smoke&Spice με μαροκινό καρότο, κινόα και καυτερή σάλτσα τσίλι, το Purple Haze με λάχανο, καρότο, σταφίδες, ταχίνι και ντιπ παντζάρι-κάρδαμο-κόλιανδρο, το Μεσογειακό με ταμπουλέ, χούμους, ελιές και πολτό λιαστής ντομάτας και το Maverick με υλικά δικής σας επιλογής. Η τιμή τους είναι στα 4,20€.

Χαϊμαντά 19-21, Χαλάνδρι, τηλ: 2106819192

Πηγή: in2life.gr