Το Au Revoir γεννήθηκε το 1958 και είναι το πιο παλιό μπαρ της Αθήνας, ανοιχτό από τότε που η Πατησίων ήταν γεμάτη τραμ. Πίσω από την διάσημη βιτρίνα του, την περίφημη αρχιτεκτονική του και την ρετρό πινακίδα του υπάρχει ένα μπαρ που επιβίωσε της κρίσης, αναγεννήθηκε, και στις μέρες μας αν πας μια Τρίτη θα το δεις να σφύζει από ζωή, ραντεβού, γενέθλια, έρωτες. κρυφά ραντεβού στο πατάρι. Γράφει η Μαριανίνα Πάτσα

Ads

Το Au Revoir δεν είναι μπαρ είναι μνημείο αθηναϊκών ιστοριών. Το σχεδίασε ο διεθνούς φήμης Έλληνας αρχιτέκτονας, Αριστομένης Προβελέγγιος -μαθητής του Le Corbusier, απόγονος του Μάρκου Μπότσαρη και ΕΑΜίτης.

Η αισθητική της δεκαετίας του’60 παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, όπως τη σχεδίασε ο Προβελλέγγιος, προς ανακούφιση όσων από εμάς μπουχτίσαμε από μοντερνιά. Ένα βήμα μέσα στο μπαρ και μπαίνεις σε χρονομηχανή: από το πάτωμα ως το ταβάνι επικρατεί ξύλο και ψάθα. Ο ανάγλυφος πάγκος με το σκυρόδεμα, τα φωτιστικά και η οροφογραφία παραμένουν στη θέση τους. 

image

Ads

Στους τοίχους βλέπουμε πίνακες του εικαστικού Γιώργου Σιούντα (από τους καλύτερους πελάτες του μπαρ λέει ο αστικός μύθος, ανάμεσα σε άλλες εκατοντάδες προσωπικότητες που πέρασαν ή έζησαν από αυτή την πόλη, όπως ο Φρανκ Σινάτρα ή ο φανατικός θαμώνας, κινηματογραφιστής και Κυψελιώτης κατ΄επιλογήν Νικόλας Τριανταφυλλίδης.

Το Au Revoir χρωστάει τη ζωή του στα δίδυμα, θρυλικά αδέρφια Θεόδωρο και Λύσσανδρο Παπαθεοδώρου, οι οποίοι στα δύσκολα της κρίσης σκέφτηκαν να το πουλήσουν, αλλά ευτυχώς αποφάσισε να το δουλέψει τελικά ο γιος του Λύσσανδρου, ο Σωτήρης. Έτσι σήμερα συνεχίζει να φωτίζει τις νύχτες μας με το ίδιο πνεύμα.

Τι πίνει κανείς στην υγειά του πιο παλιού και κλασικού μπαρ της πόλης; Μα φυσικά ουίσκι. Από bourbon μέχρι malt, και από τη Σκωτία και την Ιρλανδία μέχρι τον Καναδά, η κάβα έχει ένα (τουλάχιστον) ουίσκι για τον καθένα.

Πηγή: doctv.gr