Ανήκετε μήπως στους θαυμαστές της σειράς, που έχει προσελκύσει πάνω από πέντε εκατ. θεατές ανά επεισόδιο; Οι λόγοι σίγουρα δεν είναι μόνο οι προφανείς: ειδυλλιακά τοπία, μύθοι, δράκοι, πολλές σκηνές βίας, σεξ και ένα σενάριο που έχει εμπνευστεί  από τον War of Roses, που αποτέλεσε μία από τις πιο αιματοβαμμένες περιόδους της βρετανικής ιστορίας.

Ads

Ύστερα από  έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Λουκά Βισκόντι του ESCP Europe και τη Στεφάνι Φάιεραισεν του Cass Business School, προκύπτουν βαθύτερες ανάγκες που εντείνουν την επιθυμία μας να παρακολουθούμε το Game of Thrones. Μετά από μία σειρά συνεντεύξεων σε 55 ανθρώπους από 14 χώρες, τα αποτελέσματα φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα και σίγουρα διαφορετικά από τα αναμενόμενα. Ειδικότερα, βρέθηκαν πέντε διαφορετικά κίνητρα, που μας ιντριγκάρουν στην υπόθεση της σειράς, τα οποία διαφέρουν αρκετά σε σχέση με αυτά που μας κινούν την περιέργεια σε άλλα μυθιστορήματα, ταινίες και σειρές.

1. Η κατανόηση του έξω κόσμου

Το Game of Thrones παρουσιάζει μια εικόνα για τις ζωές των ανθρώπων σε άλλα μέρη και σε άλλες εποχές, όπως οι σκανδιναβικοί Βίκινγκ (που απεικονίζονται στη σειρά ως οι Ironborn από τα Iron Islands), καθώς και ο Τζίνγκις Χαν και οι Μογγόλοι (που εκπροσωπούνται από τους Ντοθράκι). Μας ταξιδεύει επίσης, στην ακτή της Αφρικής και σε πολλά άλλα μέρη, που στα ιστορικά βιβλία αποτελούσαν εμπορικές πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως η Αλεξάνδρεια, η Βαγδάτη και η Κωνσταντινούπολη.

Ads

Το να καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται στον κόσμο, είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, Αθηνόδωρο Χρόνη, οι επισκέπτες σε μέρη όπως το πεδίο μάχης Αμερικάνικου Πολεμικού Πολέμου στο Gettysburg, μετατρέπουν τα τουριστικά αξιοθέατα σε προσωπικές εμπειρίες. Συγκρίνουν αυτά που βλέπουν και ακούν με τις προηγούμενες γνώσεις τους και έπειτα χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, επιδιώκουν να βυθιστούν στην ιστορία του παρελθόντος. Παράλληλα ανακαλύπτουν, ότι τα προβλήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας σε συνδυασμό με την αναποτελεσματική και αδύναμη κυριαρχία των πολιτικών ηγετών, μπορούν να προκαλέσουν συγκρούσεις, αγώνες εξουσίας και μάχες. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη σειρά.

2. Καταλαβαίνουν τον εσωτερικό τους κόσμο

Το γεγονός ότι οι θεατές βιώνουν ένα συναίσθημα ή μία κατάσταση, δε σημαίνει ότι τους καθιστά ικανούς να τα ερμηνεύσουν. Βλέποντας τη σειρά μπορούν να ταυτιστούν πιο εύκολα με ήρωες και να βιώσουν τα συναισθήματα που τoυς βγάζουν.  Για παράδειγμα,  μπορούν να συνδεθούν πιο εύκολα με τη μάχη δίνει ο Τίριον Λάνιστερ μεταξύ του καλού και του κακού εαυτού, σε σχέση με μια μάχη ανάμεσα στα ξωτικά και στα ορκ, που υπάρχει στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Αντίστοιχα κάποιοι μπορεί να έχουν δεθεί συναισθηματικά με τον Χόντορ, ο οποίος με την καλοκαρδία του και την ανιδιοτελή του αγάπη, θυσίασε τα πάντα για τους αγαπημένους του. Ποιος δε θα ήθελε άλλωστε ένα φίλο σαν το Χόντορ στη ζωή του;

3. Η εξερεύνηση του έξω κόσμου

Νέα τοπία, νέοι προορισμοί, λίμνες, ποτάμια, βουνά και κάστρα. Δεν είναι λίγοι αυτοί πουξεκίνησαν να σχεδιάζουν τα επόμενα ταξίδια τους στα μέρη που έχουν γίνει τα γυρίσματα, όπως στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, στο Μαρόκο, στην Ισλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ταξιδεύοντας σε τέτοιες τοποθεσίες, το Game of Thrones μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης. Επιπλέον ταξιδεύοντας σε αυτά τα μέρη, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις ζωές των άλλων σαν εξωτερικοί παρατηρητές.

4. Η λήθη του εσωτερικού μας κόσμου

Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος που παρακολουθεί ο κόσμος τη σειρά, είναι για να ξεφύγει από την πραγματικότητα και να σταματήσει να σκέφτεται τα δικά του προβλήματα. Βρίσκει ουσιαστικά ένα τρόπο να ασχοληθεί με  τις ίντριγκες της σειράς, αφήνοντας πίσω οτιδήποτε δικό του, τον απασχολεί και τον θλίβει.

5. Η φροντίδα του πονεμένου και μοναχικού εαυτού μας

Παλιότερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ιστορίες για να αντιμετωπίσουν τα διάφορα ψυχικά τους τραύματα, όπως τη βαθιά θλίψη, την αμηχανία και την ενοχή.
Το Game of Thrones μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα είδος αντικαταθλιπτικού. Μέσα από τις διάφορες ιστορίες και τους χαρακτήρες της σειράς, ανακαλύπτει κανείς ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα που μπορεί να πάθει κανείς στη ζωή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Άριας Σταρκ, η οποία σε μικρή ηλικία έχασε την οικογένεια της, έμεινε άστεγη και μόνη, αλλά και της αδερφής της Σάνσας Σταρκ, που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.