Η Ελβετία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου τα κορίτσια έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως πόρνες από την ηλικία των 16. Αυτό συμβαίνει γιατί τα 16 χρόνια θεωρείται «λογική ηλικία»  σεξουαλικής συναίνεσης. Ωστόσο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και πολλοί απιατούν την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 18 χρόνια.

Ads

 
Ο Chanatal Gallade, εκπαιδευτικός και Βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος στην Ελβετική Βουλή, περιγράφει την κατάσταση της πορνείας ανηλίκων στη χώρα τους και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση αλλαγή της νομοθεσίας:
 
ΖΥΡΙΧΗ: «Περίπου ένα χρόνο πριν, οδηγούσα με ένα περιπολικό της αστυνομίας της Ζυρίχης σε μια περιοχή με οίκους ανοχής, για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Είμαι ακόμα στοιχειωμένος από τις αναμνήσεις από τα πολύ νεαρά κορίτσια. Οι περισσότερες δεν ήξεραν λέξη γερμανικά και πουλούσαν το σώμα τους. Οι νταβατζήδες τους δεν ήταν μακριά, περιμένοντας να λάβουν τα χρήματα που κέρδιζαν».
 
«Η Ελβετία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου 16χρονα κορίτσια επιτρέπεται να εκπορνεύονται. Αυτό είναι απεχθές και ακατανόητο. Κάνει την  Ελβετία ένα προορισμό σεξουαλικού τουρισμού με τάση προς πολύ νεαρές ηλικίας.  Μερικές ελβετικές “υπηρεσίες συνοδείας” δηλώνουν ευθαρσώς ότι μπορούν να προσφέρουν και ανήλικα κορίτσια» συνεχίζει ο Ελβετός Βουλευτής.
 
«Γι ‘αυτό, μαζί με ένα άλλο μέλος του κοινοβουλίου, τον Luc Barthassat,  πιέζουμε όχι μόνο για την ελάχιστη ηλικία για πόρνες να αλλάξει σε 18, αλλά για την επικύρωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση. Παρόλο που η Ελβετία έχει υπογράψει τη σύμβαση, δεν έχουμε ακόμα προσαρμόσει τη νομοθεσία μας» καταλήγει ο C. Gallade.
 
«Επιλογή» η είσοδος στο «εμπόριο του σεξ»;
  
Την παρούσα χρονική περίοδο, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο μελετά το θέμα αυτό . Αντιδράσεις υπήρξαν πολλές και ποικίλες. Υπάρχει πολλή οργή​​, αλλά υπάρχουν και μερικοί υποστηρικτές της υπάρχουσας κατάστασης. Η επιχειρηματολογία των τελευταίων βασίζεται στο ότι η συνολική ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης στην Ελβετία είναι 16 χρονών.  Είναι λογικό, επομένως, πιστεύουν οι υποστηρικτές, ότι μπορούν τα κορίτσια να εκπορνευτούν από τα 16 τους χρόνια.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς, υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη σεξουαλική επαφή και την πώληση του σώματος ενός ατόμου. Ενώ σεξουαλική επαφή είναι σημαντική  πτυχή για την υγιή σωματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη του ατόμου, η πορνεία προκαλεί ζημιές στην ψυχή και το σώμα και εμποδίζει την υγιή ανάπτυξη. Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθούν ειδικές διατάξεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των νέων.
 
Το δεύτερο επιχείρημα  ότι εφόσον τα νεαρά κορίτσια επιλέγουν να πάνε στην πορνεία, θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιες εάν θέλουν να αρχίσουν σε 16 ή 17. Όμως η εφηβεία είναι μια φάση της ζωής που χαρακτηρίζεται από αισθήματα προσωπικής ανασφάλειας και υψηλής ευαισθησία σε εξωτερικές πιέσεις. Τα κορίτσια μπορεί να έχουν μια εντελώς λανθασμένη ιδέα για το τι είναι η πορνεία, ή να είναι περίεργες για αυτό, χωρίς να είναι σε θέση να αναλογιστεί τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια επιλογή για τη ζωή τους.
 
Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι έφηβες εκπορνεύονται επειδή χρειάζονται απεγνωσμένα τα χρήματα. Αυτό δε σημαίνει ότι η πορνεία είναι μια «ελεύθερη επιλογή».

Πηγή 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κότσαρη