Η καγκελάριος της Γερμανίας ΄Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι προωθεί το σχέδιο δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να βρουν καταφύγιο.  Η Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκαν τον προσφυγικό καταυλισμό Νιτσίπ στην Γκαζιαντέπ. 

Ads

«Ζήτησα και πάλι τη δημιουργία ζωνών στις περιοχές όπου τηρείται ιδιαιτέρως η εκεχειρία και όπου μπορεί να υπάρξει εγγύηση για υψηλό επίπεδο ασφαλείας», δήλωσε η ‘Ανγκελα Μέρκελ στο Γκαζιαντέπ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Νταβούτογλου: Δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η συμφωνία χωρίς τη βίζα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης -Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς την φιλελευθεροποίηση από την ΕΕ του καθεστώτος της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

Ads

«Το θέμα της κατάργησης της βίζας είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία», δήλωσε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ , τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους σε προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής του Γκαζιαντέπ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την «πεποίθηση» για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πράξει τα αναγκαία ως προς το θέμα αυτό, το οποίο αποτελεί «υπόσχεση της τουρκικής κυβέρνησης προς τον λαό της».

Η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο ως προς τη μεταχείριση των προσφύγων, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Σήμερα η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να μεταχειριζόμαστε τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Γκαζιαντέπ.