Ζήτημα χρόνου είναι πλέον η σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι ο οποίος παρακολουθείται μέσω δορυφόρου. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης στο Αλ Τζαζίρα, ο Καντάφι εντοπίστηκε την Πέμπτη νότια  της περιοχής  Σαμπά. Την ίδια ώρα μαίνονται οι μάχες στην Σύρτη, ένα από τα τελευταία προπύργια του πρώην καθεστώτος
 

Ads

«Επιβεβαιώσαμε τις πληροφορίες που είχαμε σύμφωνα με τις οποίες ο Καντάφι βρίσκεται στη νότια λιβυκή έρημο. Δεν μένει σε ένα μέρος αλλά μετακινείται συνεχώς με τη συνοδεία του που αποτελείται από στενούς συνεργάτες και σωματοφύλακες», είπε ο Abdul Hafiz Ghoga.
 
Ο αντιπρόεδρος του NTC διευκρίνισε ότι  προτεραιότητα των αγωνιστών αυτή τη στιγμή είναι «να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της Σύρτης, της πατρίδας του Καντάφι. «Μόλις απελευθερώσουμε τη Σύρτη θα αναζητήσουμε και  θα βρούμε τον Καντάφι», πρόσθεσε.
 
Μαίνονται οι μάχες στη Σύρτη
 

Οι διοικητές του Εθνικού Μεταβατικού Συβουλίου (NTC) διέταξαν τη μετακίνηση αρμάτων μάχης στη Σύρτη όπου βάλουν κατά των κτιρίων της πόλης από μικρή απόσταση, για να αναγκάσουν τους πιστούς στον Καντάφι ελεύθερους σκοπευτές να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Οι υποστηρικτές του πρώην Λίβυου ηγέτη απαντούν στις επιθέσεις του NTC με χειροβομβίδες και πυρά από ελαφρύ οπλισμό.
 
«Έχουμε τον έλεγχο του συνόλου της πόλης, εκτός από την περιοχή «Αριθμός Δύο» όπου έχουμε περικυκλώσει τις δυνάμεις του Καντάφι» δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής του NTC στη Σύρτη.
 
Η πολιορκία της Σύρτης ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, μετά την κατάληψη της Τρίπολης από τις δυνάμεις του NTC. Οι νέοι ηγέτες της Λιβύης τονίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν τη χώρα στην ομαλότητα και να οικοδομήσουν ένα δημοκρατικό σύστημα, αφού προηγουμένως έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους τη Σύρτη.
 
Ο Al Baloun Sharie, υψηλόβαθμο στέλεχος του NTC στην περιοχή, εκτιμά ότι οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη έχουν χάσει τη συνοχή τους: «Έχουμε παρατηρήσει ότι οι υποστηρικτές του Καντάφι τώρα παλεύουν ο καθένας για τον εαυτό του. Προσπαθήσαμε να τους στείλουμε το μήνυμα ότι φτάνουν πια οι μάχες, ωστόσο αυτή η προσπάθεια δεν απέδωσε». Οι υποστηρικτές του Καντάφι φοβούνται για τυχόν αντίποινα στην περίπτωση που παραδοθούν.
 
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει το NTC
 
Σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε η  Διεθνής Αμνηστία την Τετάρτη, μερικοί από τους Κανταφικούς που συνελήφθηκαν από δυνάμεις του NTC κακοποιήθηκαν . Ο διεθνής οργανισμός κάνει λόγο για τον κίνδυνο συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη νέα διοίκηση της Λιβύης, φαινόμενο για το οποίο κατηγορήθηκε η κυβέρνηση του Καντάφι κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.
 
«Οι πράξεις αυτές θα μπορούσαν ίσως να γίνουν κατανοητές στην αρχή της επανάστασης, λαμβάνοντας υπόψη τα βίαια εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από τους μισθοφόρους του Καντάφι, σήμερα όμως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν», σχολιάσε για τις καταγγελίες ο  αντιπρόεδρος Ghoga.