Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο.

Ads

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα ο Πεσκόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αλλάζει συνεχώς τη στάση της σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του. «Είναι προτεραιότητα για το κράτος μας, για την ισχύ του λαού μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Τι είπε για τις ανταλλαγές αιχμαλώτων

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ακόμη ότι είναι έτοιμος να απελευθερώσει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση αμάχων και ουκρανικών στρατευμάτων από τη Μαριούπολη, την ώρα που περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην πολιορκημένη πόλη. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, με εκατοντάδες τραυματίες να θεωρείται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Ads

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην πολιορκία των χαλυβουργείων Azovstal, λέγοντας ότι πιστεύει ότι 1.000 άμαχοι παραμένουν στο σημείο μαζί με τις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις.