Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε επισήμως συγγνώμη στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και για την πολιτική χειραγώγηση και ανέλαβε την ευθύνη για τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Ads

«Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα (…) Δεν αναλάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι», είπε, εν μέσω της αναταραχής από το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων στην εταιρεία Cambridge Analytica.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να περιορίσουμε αυτές τις λανθασμένες χρήσεις», πρόσθεσε.

«Ξεκίνησα το Facebook, το διοικώ και είμαι υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει εδώ» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν αρκεί απλά να συνδέονται οι άνθρωποι. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι συνδέσεις είναι θετικές. Δεν αρκεί να δώσουμε στους ανθρώπους φωνή. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν το χρησιμοποιούν για να βλάψουν τους άλλους ή να διαδώσουν παραπληροφόρηση».

Ads

Tόνισε πως θεωρεί «εντελώς πιθανό» τα άτομα, των οποίων τα δεδομένα αποκτήθηκαν παράνομα από την Cambridge Analytica να στοχοθετήθηκαν από την Internet Research Agency για παράδειγμα, που συνδέεται με το Κρεμλίνο προκειμένου να επηρεαστεί η ψήφος τους στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Υπάρχουν άνθρωποι στη Ρωσία, η δουλειά των οποίων είναι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα συστήματά μας και άλλα διαδικτυακά συστήματα. Άρα πρόκειται για μια κούρσα τεχνολογικού εξοπλισμού. Θα συνεχίσουν να βελτιώνονται σ’ αυτό κι εμείς πρέπει να επενδύσουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα βελτιωνόμαστε κι εμείς. Γι’ αυτό και μέχρι το τέλος του έτους περισσότερα από 20.000 άτομα θα εργάζονται στην ασφάλεια και την επιθεώρηση του περιεχομένου εντός της εταιρείας», είπε ο Ζάκερμπεργκ.

Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος καταθέτει ενώπιον Aμερικανών βουλευτών κατά τη διάρκεια ακροάσεων που άρχισαν χθες και θα συνεχιστούν σήμερα.

Σκοπός αυτών είναι να καθοριστεί πώς τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατέληξαν στα χέρια της Cambridge Analytica.