Ο υπουργός Στέγασης και Πολεοδομίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπεν Κάρσον, που είναι ο ίδιος Αφροαμερικανός, υποστήριξε, κατά την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, πως οι σκλάβοι που μεταφέρθηκαν από την Αφρική στην Αμερική ήταν «μετανάστες» και είχαν «ένα όνειρο».

Ads

«Αυτό είναι η Αμερική, μια γη ονείρων και ευκαιριών», δήλωσε ο υπουργός, λίγες ώρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει το δεύτερο ρατσιστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει εκ νέου την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες.

Ο Μπεν Κάρσον, αναφερόμενος στους σημερινούς μετανάστες που εργάζονται στις ΗΠΑ για να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή, είπε πως «υπήρξαν και άλλοι μετανάστες που ήρθαν εδώ στα αμπάρια δουλεμπορικών πλοίων, εργάσθηκαν ακόμη περισσότερο, ακόμη πιο σκληρά και για λιγότερα».

«Αλλά είχαν κι αυτοί ένα όνειρο πως μια μέρα οι γιοι τους, οι κόρες τους, οι εγγονοί τους, οι εγγονές τους, οι δισέγγονοί τους, οι δισέγγονές τους θα μπορούσαν να βρουν τον πλούτο και την ευτυχία σ’ αυτή τη γη», πρόσθεσε.

Ads

Οι ισχυρισμοί του προκάλεσαν άμεσα αντιδράσεις από οργανώσεις, πολιτικούς και χρήστες του διαδικτύου. «Μετανάστες;;;;» έγραψε στο Twitter η NAACP, μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα.

Τα σχόλια αυτά είναι «τραγικά, σοκαριστικά και απαράδεκτα», ανακοινώθηκε από το Anne Frank Center USA, που κρατάει ζωντανή τη μνήμη της Άννας Φρανκ, της νεαρής εβραίας που έχασε τη ζωή της κατά τον εκτοπισμό της από τους ναζί. «Όχι, κύριε Κάρσον, οι σκλάβοι δεν μετανάστευσαν στην Αμερική. Τους έφεραν εδώ βίαια, παρά τη θέλησή τους και έζησαν εδώ χωρίς ελευθερία», συνέχισε το κέντρο.

«Κανένας δεν πιστεύει ειλικρινά ότι βάζει στο ίδιο επίπεδο τη μετανάστευση και τη δουλεία», απάντησε στις αντιδράσεις η εκπρόσωπος του υπουργείου.