H έρευνα για το θανάσιμο πυροβολισμό του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από την αστυνομία θα είναι «ενδελεχής και δίκαιη», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, που μετέβη στο Μιζούρι κατ’ εντολή του Λευκού Οίκου και εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας. «Κατανοώ τη δυσπιστία, είμαι υπουργός Δικαιοσύνης αλλά είμαι επίσης και μαύρος» είπε ο Χόλντερ, που είναι ο πρώτος αφροαμερικανός που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. 

Ads

Ο Χόλντερ συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινωνίας, του πανεπιστημίου, τους γονείς του Μπράουν αλλά και τον εισαγγελέα του Σεν Λούις, όπου δολοφονήθηκε ένας ακόμη νεαρός αφροαμερικανός. 

Πριν ενημερωθεί στα τοπικά γραφεία του FBI, ο Χόλντερ επισήμανε πως η έρευνα που διεξάγει το Υπουργείο του διαφέρει από την έρευνα που διεξάγεται από τις τοπικές αρχές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει συγκεκριμένα να προσδιορίσει αν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς μπορούν να απαγγείλουν ποινικές κατηγορίες εναντίον του Ντάρεν Ουίλσον, του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Μπράουν, επειδή παραβίασε τα δικαιώματα του Μπράουν ως πολίτη κάνοντας χρήση υπερβολικής βίας.

Ads

Η επίσκεψη του Χόλντερ πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά τη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών στη διάρκεια ταραχών. Πολλές από τις διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, αλλά σε άλλες, μικρότερες, που πραγματοποιούνται αργά το βράδυ, γίνονται λεηλασίες, βανδαλισμοί και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.