Οι τέσσερις αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν), οι οποίες έχουν επιβάλει μποϊκοτάζ στο Κατάρ, δεν επιμένουν στο τελεσίγραφο 13 αιτημάτων το οποίο είχαν θέσει στο εμιράτο τον Ιούνιο.

Ads

Σε αντικατάσταση αυτού, ζητούν την αποδοχή από την Ντόχα έξι γενικών αρχών για την καταπολέμηση «του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

Ζητούν μεταξύ άλλων την αποφυγή «προκλητικών και προβοκατόρικων ενεργειών».

Από πλευράς Κατάρ δεν υπήρξε κάποια απάντηση, καθώς το εμιράτο αρνείται την κατηγορία ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και καταδικάζει την «πολιορκία» την οποία του έχουν επιβάλει οι γείτονές του.

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας στα Ηνωμένα Έθνη, οι αρχές που ζητούν οι «4» να υιοθετηθούν από το Κατάρ είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, η άρνηση χρηματόδοτησης και παροχής ασφάλειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, η διακοπή της πρόκλησης σε βία και μίσος και η αποχή από την επέμβαση στα εσωτερικά τρίτων χωρών.

Το Κατάρ έχει αποδεχθεί ότι έχει ενισχύσει δυνάμεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στον αραβικό κόσμο, οργάνωσης που πολλοί γείτονές του χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική». Έχει αρνηθεί ωστόσο επαφές με οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επιχειρήσει να διεκδικήσει την πατρότητα του αποκλεισμού του Κατάρ, ευχόμενος αυτή να αποτελέσει «την αρχή του τέλους του αίσχους της τρομοκρατίας».

Τα βασικότερα αίτημα των τεσσάρων ήταν η διακοπή των σχέσεων του Κατάρ με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο εμιράτο, η υποβάθμιση των σχέσεων Κατάρ – Ιράν από την Ντόχα και το κλείσιμο του διεθνούς αραβικού ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera..