Διευκρινίσεις θα ζητήσει από τις ΗΠΑ η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναφορικά με καταγγελίες για παρακολούθηση των επικοινωνιών της από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, NSA. Η καταγγελία έγινε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού TV Globo την Κυριακή, από τον Γκλέν Γκρινγουολντ, τον δημοσιογράφο του Guardian που δημοσίευσε τις αποκαλύψεις του πρώην αναλυτή της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν για το δίκτυο παρακολουθήσεων των ΗΠΑ.

Ads

 
Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, πώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παγίδευαν τις επικοινωνίες μεταξύ συνεργατών της Προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ. Η NSA, κατά τον ίδιο, χρησιμοποιούσε πρόγραμμα μέσω του οποίου παρακολουθούσε το περιεχόμενο των διαδικτυακών περιηγήσεων της Ρούσεφ.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, Χοσέ Εδουάρδο Καρντόσο, τόνισε ότι «σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα γεγονότα αποδειχθούν αληθινά, θα θεωρηθούν απαράδεκτα και ανοικτή επίθεση στην εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας».
 
Και το Μεξικό
 
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ίδιες πρακτικές ακολουθούνταν από τις ΗΠΑ και σε ό,τι αφορά τις επικοινωνίες του Προέδρου του Μεξικού. Τα δεδομένα του Ενρίκε Πένα Νιέτο παρακολουθούνταν ακόμη και πριν από την εκλογή του, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε ο Σνόουντεν στον Γκρινγουολντ.
 
Έγγραφο με ημερομηνία Ιουνίου του 2012 αποδεικνύει, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ότι η ηλεκτρονική αλληλογραφία του Νιέτο διαβαζόταν ήδη από τις αμερικανικές υπηρεσίες.
 
Εκπρόσωπος Τύπου του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η κυβέρνηση του Μεξικού έχει λάβει γνώση των καταγγελιών, ωστόσο αρνήθηκε να τις σχολιάσει.