Τα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας δήλωσαν περισσότερο σίγουροι παρά ποτέ ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι ένοχος για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, μετά την ενημέρωση που έλαβαν για το θέμα από την CIA.

Ads

«Οι απόψεις που είχα πριν, απλά παγιώθηκαν», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής έχει ζητήσει ισχυρή αντίδραση της Ουάσινγκτον για την αποτρόπαιη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και έχει στηρίξει την υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων για τον τερματισμό της αμερικανικής στήριξης στο σαουδαραβικό συνασπισμό δυνάμεων που έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Υεμένης.

Ο Μενέντεζ μίλησε σε δημοσιογράφους μετά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση που είχαν ηγετικά στελέχη της Επιτροπής και της Γερουσίας από τη διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ.

Ads

Από την πλευρά του ο Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής, κούνησε καταφατικά το κεφάλι του όταν ρωτήθηκε αν η ενημέρωση της Χάσπελ άλλαξε απόψεις κάποιων γερουσιαστών.

«Θα πρέπει να εθελοτυφλείς για να μην συμπεράνεις ότι αυτό ήταν ενορχηστρωμένο και οργανωμένο από ανθρώπους υπό τη διοίκηση του MbS», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, μετά την ενημέρωση. Αναφερόταν στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο με τα αρχικά του.

Μια πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μάικ Πομπέο και Τζιμ Μάτις θα ενημερώσουν στις 13 Δεκεμβρίου τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την κατάσταση με τη Σαουδική Αραβία.