Πάνω από 50 κυβερνήσεις παγκοσμίως, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, φέρονται να παρέχουν κρυφά υποστήριξη στη CIA, σύμφωνα με έκθεση της “Open Society Justice Initiative”, ενός ιδρύματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ads

 
Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται πως τουλάχιστον 54 χώρες, πολλές από αυτές στην Ευρώπη, συνεργάστηκαν με τη CIA για απαγωγές, παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια στο πλαίσιο του “αντιτρομοκρατικού” της αμερικανικής υπηρεσίας μετά από το χτύπημα της 9ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους.
 
Σύμφωνα με την έκθεση χωρίς τη συμβολή αυτών των χωρών η CIA δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους φέρει την ευθύνη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με παράνομες κρατήσεις και παραδόσεις. Η ασυλία που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα για τα αδικήματά τους παραμένει ένα άκρως ανησυχητικό ζήτημα”, αναφέρεται στην έκθεση.
 
“Ωστόσο η ευθύνη για αυτές τις παραβιάσεις δεν τελειώνει στις ΗΠΑ. Παράνομες κρατήσεις και απαγωγές εκτός ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τη συμμετοχή ξένων κυβερνήσεων. Αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει να λογοδοτήσουν”, σημειώνεται.
 
Μεταξύ των κρατών που παρέχουν μυστικά υποστήριξη στη CIA είναι το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, όπου έχουν δημιουργήσει μυστικές φυλακές στις οποίες υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες μαρτυρίες για βασανιστήρια κρατουμένων. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ελλάδα και η Κύπρος, με την παροχή του εναέριού τους χώρου και των αεροδρομίων τους για την παράνομη μεταγωγή κρατουμένων.
 
Ο Καναδάς όχι μόνο παρέχει τον εναέριο χώρο του, αλλά έδωσε και πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη ενός καναδού στη Συρία, ο οποίος κρατήθηκε και βασανίστηκε για ένα χρόνο, όπως αναφέρει η έκθεση.
 
Στη λίστα υπάρχουν ακόμα και το Ιράν και η Συρία, τα δύο τρίτα του αποκαλούμενου “άξονα του κακού” κατά τον Τζορτζ Μπους. Οι δύο χώρες φέρονται να έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα έκνομων μεταγωγών. Η Συρία λέγεται πως ήταν ένας από τους “συνηθισμένους προορισμούς των υπόπτων”, ενώ το Ιράν υποστήριξε την επιχείρηση της CIA με την παράδοση περισσότερων από 15 ανθρώπων στην Καμπούλ λίγο μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, με πλήρη επίγνωση πως αυτοί θα βρεθούν στα χέρια των αμερικανών.
 
Εντύπωση προκαλούν και ορισμένες ηχηρές απουσίες από τη λίστα, όπως αυτή του Ισραήλ, ενώ δια της απουσίας της έλαμψε η Νορβηγία. Αντίθετα Σουηδία και Φινλανδία περιλαμβάνονται στη λίστα μαζί με πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.
 
Πολλές από τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι ευρωπαϊκές. Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Αυστρία είναι μεταξύ αυτών, ενώ από τη λίστα απουσιάζουν η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και η Ουγγαρία. Υποστήριξη στη CIA παρέχει και η Γεωργία.

Η υποστήριξη της Ελλάδας

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα παρέχει τον εναέριο χώρο της και τα αεροδρόμιά της για μεταφορά κρατουμένων στο πλαίσιο του “αντιτρομοκρατικού προγράμματος” της CIA.
 
Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζονται οι σοβαρές ανησυχίες για τις 64 στάσεις που πραγματοποίησαν αεροσκάφη της CIA σε ελληνικά αεροδρόμια, που σε πολλές περιπτώσεις σχετίζονται με έκτακτες εκδόσεις και μεταφορά κρατουμένων.
 
Επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως  η CIA χρησιμοποίησε ελληνικά αεροδρόμια για τη μεταφορά των Ahmed Agiza, Mohammed El-Zari, Bisher Al-Rawi, Jamil El-Banna, Abou Elkassim Britel, Khaled El-Masri, Binyam Mohammed και Maher Arar.

Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2006 η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για “συμπαιγνία” με τις ΗΠΑ στο πρόγραμμα παραδόσεων λόγω της παροχής της ελληνικής επικράτειας για στάσεις πτήσεων στο πλαίσιο της παράνομης μεταφοράς κρατουμένων.
 
Στην Ελλάδα, σημειώνεται στην έκθεση του Open Society Justice Initiative, πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί δίκες ή έρευνες για την συμμετοχή της χώρας στις μυστικές κρατήσεις και παράνομες μεταγωγές της CIA. 

Ads