Υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερο χρόνο στην Ισπανία ώστε να επιτύχει τη δημοσιονομική της προσαρμογή τάχθηκε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι οι αγορές σύντομα θα τιμήσουν «την αποφασιστικότητα» της Μαδρίτης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Ads

 
Η Ισπανία ασκεί με αποφασιστικό τρόπο την πολιτική εξυγίανσης των δημοσιονομικών της και «πιστεύουμε ότι αυτή η αποφασιστικότητα θα φανεί στις αγορές», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Δεν υπάρχει λόγος να σκληρύνουμε τη διαδικασία εναντίον της Ισπανίας», πρόσθεσε.
 
Υπενθυμίζεται πως ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, ανακοίνωσε χτες την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιμηκύνει κατά ένα έτος την προθεσμία για να επιτύχει η Ισπανία τους δημοσιονομικούς της στόχους», δίνοντας στην Ισπανία περιθώριο ως το 2014, κι όχι όπως ισχύει σήμερα το 2013, για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της στο 3%.
 

Σήμερα ο Όλι Ρεν δήλωσε πως η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με τις επιλογές της αποδυνάμωσης της ή της ισχυροποίησης της, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς τους ευρωπαίους ηγέτες για επίλυση του χρέους.

 
Σχετικά με την ίδρυση μιας «τραπεζικής ένωσης» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε πως «δεν βλέπει την άμεση συμβολή που θα είχε μια τέτοια κίνηση στην επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη» και τάχθηκε κατά της εν λόγω πρότασης της κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
«Δεν βλέπουμε πώς τέτοιες σκέψεις θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα να ξεπεράσουμε την κρίση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, αν και παραδέχθηκε ότι «μακροπρόθεσμα» το θέμα μπορεί να εξεταστεί.
 

Ads