Αυστηρότερη επιτήρηση των εθνικών προϋπολογισμών για να αποφεύγεται η παραβίαση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και να μειωθούν οι δανειακές ανάγκες των χωρών-μελών, προτείνει μεταξύ άλλων η Κομινιόν.

Ads

 
Βάσει μιας σειράς προτάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, που παρουσιάστηκαν σήμερα, η Κομισιόν θα μπορεί να επιθεωρεί τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης περί τα μέσα Οκτωβρίου και να ζητεί αλλαγές αν δεν είναι σύμφωνοι με τους κανόνες της ΕΕ. Τα προσχέδια των προϋπολογισμών θα πρέπει να βασίζονται σε ανεξάρτητες προβλέψεις.
 
Ακόμη, προτείνεται η δημιουργία νομικής βάσης για την αυστηρή επιτήρηση πολιτικών των χωρών που είτε έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη, είτε βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρή οικονομική αστάθεια.
 
«Για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεών για διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και να αγκαλιάσουν τη βαθύτερη ενσωμάτωση στην ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
 
«Οι στόχοι πίσω από αυτό το πακέτο – οικονομική ανάπτυξη, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχία – σχετίζονται ο ένας με τον άλλο. Τους χρειαζόμαστε όλους αν θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα από την τρέχουσα έκτακτη κατάσταση σε μία Ευρώπη στην οποία η αλληλεγγύη θα εξισορροπείται από ενισχυμένη υπευθυνότητα», συμπλήρωσε.
 
Και μετά: «ομόλογα σταθερότητας»
 

Εφόσον τεθεί σε εφαρμογή η αυστηρότερη επιτήρηση και ο έλεγχος των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών, οι 17 χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, μέσω «ομολόγων σταθερότητας». Η Κομισιόν παρουσίασε τρεις επιλογές ως προς την από κοινού έκδοση ομολόγων, χωρίς να εκφράσει προτίμηση για κάποια από αυτές.
 
Οι τρεις επιλογές της Κομισιόν είναι οι εξής:

– Πρώτον, η πλήρης αντικατάσταση των εθνικών ομολόγων με ευρωομόλογα τα οποία θα έχουν τις εγγυήσεις της ευρωζώνης. Η πρόταση αυτή θεωρείται η πλέον φιλόδοξη, καθώς εκτιμάται ότι θα εκτονώσει τις πιέσεις των αγορών στα κράτη μέλη και θα αποκλιμακώσει τα σπρεντς δανεισμού. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, βρίσκει κάθετα αντίθετη τη Γερμανία. Επιπλέον, το σενάριο αυτό απαιτεί την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

– Δεύτερον, η μερική αντικατάσταση των εθνικών ομολόγων με ευρωομόλογα τα οποία θα έχουν τις εγγυήσεις της ευρωζώνης. Στην περίπτωση αυτή, τα ευρωομόλογα θα καλύπτουν ως ένα συγκεκριμένο ποσοστό του χρέους των κρατών μελών. Και αυτή η εκδοχή χρειάζεται αλλαγή της Συνθήκης.

Ads

– Τρίτον, η μερική αντικατάσταση των εθνικών ομολόγων με ευρωομόλογα τα οποία δεν θα έχουν τις εγγυήσεις της ευρωζώνης. Η επιλογή αυτή θεωρείται η πλέον ασύμφορη για τις υπερχρεωμένες χώρες, καθώς θα εξακολουθούν να εκτίθενται στις πιέσεις των αγορών και στις διακυμάνσεις των σπρεντ δανεισμού. Ωστόσο, η επιλογή αυτή μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς δεν απαιτεί την αλλαγή της Συνθήκης.

Σχετικά με τις μεγάλες επιφυλάξεις της Γερμανίας για την πιθανή έκδοση ευρωομολόγων, ο Ζ. Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι οι επιφυλάξεις αυτές έχουν να κάνουν με το χρονοδιάγραμμα και όχι με την ουσία του εγχειρήματος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «απρόσφορη» την έκδοση της Πράσινης Βίβλου για τα ευρωομόλογα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ότι η εμπιστοσύνη των αγορών μπορεί να ανακτηθεί με την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ ώστε να επιβληθεί περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους ή προβαίνουν σε υπέρμετρες δαπάνες.
 
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία η οποία τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, επέκρινε σήμερα την καγκελάριο Μέρκελ για τη στάση της στο θέμα. «Παίζετε με τη φωτιά», είπε ο Γκάμπριελ μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Μπούντεσταγκ αναφερόμενος στην απόρριψη της ιδέας από την Μέρκελ.

Πάντως, και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις ντε Γέγκερ δήλωσε σήμερα πως τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν «μαγική λύση», υποστηρίζοντας πως θα ήταν προτιμότερο να εφαρμοστεί μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της ευρωζώνης. «Τα ευρωομόλογα δεν είναι η μαγική λύση για την παρούσα κρίση και θα μπορούσαν μάλιστα να την επιτείνουν. Μολονότι δεν αποκλείω μακροπρόθεσμα την έκδοση ευρωομολόγων, θα πρέπει το κάθε πράγμα να γίνεται στον καιρό του και αυτό σημαίνει να εφαρμόσουμε έναν αυστηρό έλεγχο και δημοσιονομική πειθαρχία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ολλανδός υπουργός.

Την άποψη ότι η έκδοση ευρωομολόγων όπως αυτά που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «η χειρότερη λύση και θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση χρέους», εξέφρασε και η Ομοσπονδία ιδιωτικών τραπεζών της Γερμανίας (BdB).

«Κανένα από τα μοντέλα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πείθει», είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Αντρέας Σμιτς. «Τα ευρωομόλογα είναι η χειρότερη λύση. Με αυτά, θα μπαίναμε σε μια ευρωπαϊκή κοινότητα με απεριόριστες εγγυήσεις» μεταξύ των χωρών, πρόσθεσε.