Ένας τεχνικός πληροφορικής της παναμέζικης νομικής εταιρείας Mossack Fonseca συνελήφθη στα γραφεία της εταιρείας στη Γενεύη ως ύποπτος για κλοπή δεδομένων.

Ads

Η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο του γιγάντιου σκανδάλου των Panama Papers για τις offshore σε φορολογικούς παραδείσους. Βοηθούσε τους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν αλλά και να ξεπλένουν βρόμικο χρήμα. 

Μεταξύ των προσώπων είναι πολιτικοί, κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, celebrities, πασίγνωστοι αθλητές και ποδοσφαιρικοί παράγοντες, αλλά και εγκληματίες.

Η είδηση για τη σύλληψη του τεχνικού της παναμέζικης εταιρείας δόθηκε από πηγή προσκείμενη στις έρευνες, ωστόσο, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν η σύλληψη του υπαλλήλου συνδέεται με τη διαρροή των εγγράφων για τις offshore. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της Mossack Fonseca για τις offshore είχε παραδώσει στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ένα άτομο με το ψευδώνυμο John Doe. 

Ο δημοσιογράφος Μπάστιαν Όμπερμάγιερ, επικεφαλής της έρευνας της γερμανικής εφημερίδας, δήλωσε μέσω twitter ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, ο άνθρωπος που συνελήφθη δεν είναι ο πληροφοριοδότης «John Doe». 

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε μετά από πληροφορίες που έδωσε η εταιρεία στους εισαγγελείς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου της Γενεύης μετά τη μήνυση που έκανε η εταιρεία ξεκίνησε ποινική διαδικασία.