Τουλάχιστον 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής, σε αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, όπως έγινε γνωστό από στρατιωτική πηγή.

Ads

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, στόχος των αεροπορικών επιδρομών ήταν το κτίριο όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Υεμένης -που έχει συμμαχήσει με τους Σιίτες αντάρτες Χούτι- στην περιοχή Σουμπάχα, στα δυτικά της πρωτεύουσας Σαναά.

Στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Σαναά μεταφέρθηκαν τα πτώματα 12 στρατιωτών ενώ υπάρχουν και 18 τραυματίες, ανέφερε μια νοσοκομειακή πηγή.

Εξάλλου, μια πηγή του αεροδρομίου της πρωτεύουσας υποστήριξε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας την πίστα του αεροδρομίου. «Είναι η πρώτη φορά που βομβαρδίζουν το αεροδρόμιο αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις, την περασμένη Πέμπτη», είπε η πηγή αυτή υπογραμμίζοντας ότι η πίστα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ads

Το Σάββατο ο ΟΗΕ απομάκρυνε από τη Σαναά όλο το προσωπικό του, για λόγους ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, καταρχήν στη συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα έχει κυρίως στόχο να πολεμήσει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις» ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Οι ίδιοι έδωσαν διορία ενός μήνα προκειμένου να οριστεί η σύνθεση της δύναμης αυτής, οι τρόποι και τα μέσα δράσης της και να διευκρινιστούν οι στόχοι της.

«Οι Άραβες ηγέτες συμφώνησαν καταρχήν στη συγκρότηση μια αραβικής στρατιωτικής δύναμης» δήλωσε ο Σίσι, η χώρα του οποίο έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συνδέσμου, τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της ετήσιας Συνόδου στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Ο ίδιος δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τι ακριβώς θα είναι αυτή η δύναμη, τους στόχους της, τη σύνθεσή της.

Οι 21 αρχηγοί κρατών και μοναρχιών που ήταν παρόντες ή εκπροσωπούνταν εκ των 22 κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου (περιλαμβανομένου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς) συμφώνησαν επί μιας πρότασης ψηφίσματος που είχε παρουσιάσει η Αίγυπτος, εδώ και πολλούς μήνες, με την οποία προτεινόταν η συγκρότηση μιας τέτοιας κοινής δύναμης. Η έδρα της Συρίας παραμένει κενή.