Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο Καναδάς μετά τη δολοφονία ενός στρατιώτη την Τετάρτη από ένοπλο που στη συνέχεια εισήλθε στο κτίριο του κοινοβουλίου για να πέσει τελικά νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται πλέον το προφίλ του δράστη. Καθώς είναι νεκρός το κίνητρό του είναι δύσκολο να εξακριβωθεί. Πρόκειται για τον 32χρονο Μάικλ Ζεάφ -Μπιμπόου. Εν των μεταξύ ο πρωθυπουργός του Καναδά δήλωσε αποφασισμένος να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της χώρας. 

Ads

 
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Μπιμπόου είναι Καναδός πολίτης που ασπάστηκε το Ισλάμ. Συγκεκριμένα φέρεται να γεννήθηκε στο Κεμπέκ το 1982 ως Μάικλ Τζόζεφ Χολ και σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Καναδά είχε εργαστεί κατά περιόδους ως ανθρακωρύχος και εργάτης. Δεν είναι σαφές πότε και γιατί άλλαξε το όνομά του σε Ζεάφ Μπιμπόου και ασπάστηκε το Ισλάμ. Μάλιστα μια φωτογραφία του αναρτήθηκε σε λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτος στο Twitter χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί η γνησιότητά της.

image


Η επίθεση σε 45 δευτερόλεπτα
 
Καναδικές πηγές αναφέρουν στα τοπικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση της χώρας τον θεωρούσε «ταξιδιώτη υψηλού κινδύνου» και είχε κατασχέσει το διαβατήριό του για να μην μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Επιπλέον υπάρχουν αναφορές που τον θέλουν ψυχικά ασταθή.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο 32χρονος δράστης των ένοπλων επιθέσεων είχε κατηγορηθεί για κατοχή ναρκωτικών στο Κεμπέκ το 2004, είχε ομολογήσει την ενοχή του και είχε καταδικαστεί σε 60 ημέρες φυλάκιση. Το 2011 κατηγορήθηκε για ληστεία και για εκτόξευση απειλών στο Βανκούβερ. Τελικά κρίθηκε ένοχος μόνο για τη δεύτερη κατηγορία. Κατά καιρούς έχει καταδικαστεί για διάφορα εγκλήματα ήσσονος σημασίας μεταξύ άλλων για απάτη με πιστωτικές κάρτες.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Globe and Mail, ο πατέρας του είναι επιχειρηματίας στο Κεμπέκ και η μητέρα του εργάζεται στο Συμβούλιο Μετανάστευσης και Προσφύγων του Καναδά. Οι γονείς του έχουν χωρίσει εδώ και 15 χρόνια. Γείτονες αναφέρουν ότι «το παιδί φαίνεται ότι είχε πολύ καλή ανατροφή και καλές βάσεις από το σπίτι του».
 
«Ασταθής συμπεριφορά»
 
Η καναδική εφημερίδα Globe and Mail μίλησε με τον Ντέιβιντ Μπατχαρστ, ο οποίος εξηγεί ότι ήταν φίλος του Μπιμπόου μετά τη συνάντησή τους σε ένα τζαμί πριν από τρία χρόνια. Όπως υποστηρίζει ο φίλος του δεν φαινόταν να έχει εξτρεμιστικές απόψεις αλλά εμφάνιζε κάποια «ακανόνιστη» συμπεριφορά.
 
«Είχαμε κάποια στιγμή μια συζήτηση και είχε πει ότι τον κυνηγούσε ο διάβολος. Νομίζω ότι ήταν ψυχικά άρρωστος» σημειώνει μιλώντας στην εφημερίδα και προσθέτει ότι στην τελευταία τους συνάντηση είπε ότι ήθελε να πάει στη Λιβύη να σπουδάσει. «Επέμεινε ότι είχε απλώς την πρόθεση να μάθει για το Ισλάμ και να μελετήσει αραβικά» δηλώνει ο Μπατχαρστ.
 
Έδρασε μόνος
 
Ο Μπιμπόου φέρεται να έδρασε μόνος. «Φαίνεται ότι υπήρχε μόνο ένας ένοπλος και αυτός είναι νεκρός» δήλωσε ο Δήμαρχος της Οτάβα Τζιμ Γουάτσον. Επιπλέον αξιωματούχοι αναφέρουν ανώνυμα στο CNN ότι δεν έχει διαφανεί καμία σύνδεση με την τρομοκρατία. Το CNN αναφέρει επίσης ότι ενώ ο ISIS κάνει προσπάθειες στρατολόγησης στον Καναδά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Μπιμπόου είχε κάποια σχέση μαζί τους.

Χάρπερ: Θα ενισχύσουμε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία

Ads

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, ανακοίνωσε πως είναι αποφασισμένος να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της χώρας. Όπως είπε η νέα νομοθεσία θα προβλέπει αυξημένες αρμοδιότητες στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.