Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνέλθουν από τη σφαγή στην πόλη Ορόρα του Κολοράντο. Ο 24χρονος Τζέιμς Χόλμς – που σύμφωνα με τον εισαγγελέα αντιμετωπίζει τη θανατική πηγή – εισέβαλε σε σινεμά και πυροβόλησε αδιακρίτως σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 60 σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στις ΗΠΑ. Το πρόσφατο μακελειό είναι το τελευταίο μιας αλυσίδας περιστατικών που σόκαραν τη παγκόσμια κοινή γνώμη τα τελευταία 13 χρόνια. Επιμέλεια: Πέτρος Κοροβήλας

Ads

Η σφαγή του “Batman”, 20 Ιουλίου 2012

Τόπος: Σινεμά στην πόλη Aurora, Colorado
Κατηγορούμενος: Τζέιμς Χολμς.
12 νεκροί και 60 τραυματίες

image

Ads
 
Μια απλή νύχτα πρεμιέρας μετατράπηκε σε ζωντανό εφιάλτη όταν ο Τζέιμς Χόλμς εισήλθε στο σινεμά όπου και προβαλλόταν η νέα ταινία του Batman ανοίγοντας πυρ. Ο απολογισμός ήταν 12 νεκροί και πάνω από 60 τραυματίες. Ο Χολμς ρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους μηχανισμούς και αυτόματα όπλα εκτέλεσε εν ψυχρώ τους ανυποψίαστους πελάτες του σινεμά και τραυμάτισε δεκάδες άλλους πριν συλληφθεί από τις αρχές. Ο ίδιος ενημέρωσε κατόπιν τις αρχές πως το σπίτι του ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Η αστυνομία κατάφερε να μπει στο διαμέρισμά του μετά την απενεργοποίηση τους και να βρει αρκετούς αυτοσχέδιους μηχανισμούς και εκρηκτικά.
 
Τόπος: Πανεπιστήμιο Οίκος Όουκλαντ Καλιφόρνια
Κατηγορούμενος: Ον Λι Γκο (One L. Goh)
7 νεκροί και 3 τραυματίες
 
Ο κατηγορούμενος στις 2 Απριλίου του 2012 μπήκε σε μια τάξη κατά την διάρκεια μαθημάτων και αφού έβαλε τους μαθητές να στηθούν στον τοίχο τους είπε πως θα τους σκοτώσει. Σκότωσε 7 άτομα και τραυμάτισε άλλα 3. Διέφυγε αλλά μερικές ώρες αργότερα σε απόσταση 5 μιλίων από το πανεπιστήμιο, παραδόθηκε στις αρχές. Το συμβάν είναι η 3η πιο σοβαρή σφαγή σε πανεπιστήμιο στην ιστορία της Αμερικής.

Η σφαγή στο Seal Beach, 12 Οκτωβρίου 2011

Τόπος: Seal Beach California
Κατηγορούμενος: Σκοτ Εβανς Ντεκράι
8 νεκροί και 1 τραυματίας

image

 
Ο κατηγορούμενος στις 12 Οκτωβρίου του 2011 εισήλθε στο κομμωτήριο όπου εργαζόταν η πρώην γυναίκα και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 8 άτομα και τραυματίζοντας ένα καθώς εκείνοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Στα θύματα ήταν και η πρώην γυναίκα του δράστη. 
 
Η σφαγή του Φορτ Χουντ, 5 Νοεμβρίου 2009
Τόπος: Στρατιωτική Βάση Φορτ Χουντ Τέξας
Δράστης: Νιντάλ Μαλίκ Χασάν
13 νεκροί και 30 τραυματίες
 
Ο δράστης κατά την διάρκεια άσκησης στην στρατιωτική βάση άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 13 άτομα και τραυματίζοντας 29. Ο ίδιος τραυματίστηκε μένοντας παράλυτος από το στήθος και κάτω. Εφόσον δικαστεί για την πράξη αυτή σε επίπεδο στρατιωτικού δικαίου ενδέχεται να αντικρίσει την θανατική ποινή.
 
Τόπος: Binghamton Νέα Υόρκη κέντρο μεταναστών
Δράστης: Τζίβερλι Αντάρες Γουόνγκ
14 νεκροί συμπεριλαμβανομένου και του δράστη και 4 τραυματίες

image

 
Ο δράστης αφότου μπλόκαρε την κεντρική έξοδο του κέντρου μεταναστών στο Binghamton της Νέας Υόρκης με το αυτοκίνητό του άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 13 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 4. Έδωσε τέλος στην επίθεση αφαιρώντας και τη δική του ζώη. 
 
Τόπος: Πόλη της Γενέβα στην πολιτεία της Αλαμπάμα
Δράστης: Μαικλ Κένεθ ΜακΛέντον
11 νεκροί συμπεριλαμβανομένου του δράστη και 6 τραυματίες

image

 
Ο δράστης στις 10 Μαρτίου του 2009 σκότωσε την μητέρα του και αφότου έβαλε φωτιά στο σπίτι της, συνέχισε την επίθεση στα διπλανά σπίτια των συγγενών του. Σκότωσε τον θείο του, την γιαγιά του, τα ξαδέλφια του και 2 γείτονες. Στην συνέχεια σκότωσε 3 άτυχους που βρέθηκαν στον δρόμο του μέχρι να φτάσει στο μέρος που εργαζόταν όπου και έδωσε τέλος στην ζωή του.
 
Τόπος: Σπίτι της πρώην συζήγου του δράστη στην Κοβίνα του Λος Άντζελες
Δράστης: Μπρούς Τζέφρει Πάρντο
10 νεκροί συμπεριλαμβανομένου και του δράστη και 3 τραυματίες

image

 
Την ημέρα των Χριστουγέννων του 2008 ο δράστης ντυμένος με μια στολή Άγιου Βασίλη πήγε στο σπίτι της πρώην συζύγου του όπου και χτύπησε το κουδούνι. Το πρώτο θύμα ήταν ένα κοριτσάκι το οποίο ο δράστης πυροβόλησε εξ επαφής. Συνεχίζοντας προς το μέσα μέρος του σπιτιού, σκότωσε την πρώην σύζυγο του και την οικογένεια της. Αμέσως μετά έριξε βενζίνη στο σπίτι καίγοντας το. Αργότερα ο Πάρντο έδωσε τέλος στην ζωή του κλείνοντας μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην Κοιλάδα του Σαν Γκάμπριελ.
 
Τόπος: Μπλάσμπουργκ Βιρτζίνια , Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ
Δράστης: Σέουνγκ Χουι Τσο
33 νεκροί και 23 τραυματίες
 
image
 
Η σφαγή στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια είναι η χειρότερη σφαγή στην ιστορία της Αμερικής μέχρι στιγμής σε επίπεδο σχολικών επιθέσεων. Αποτέλεσμα της αιματηρής σφαγής ήταν η κατακραυγή στην Αμερικανική κοινωνία για τους νόμους οπλοχρησίας και οπλοκατοχής καθώς και για την ευκολία προμήθειας όπλων. Παρεμβάσεις έγιναν από πολλούς πολιτικούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου και του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους. Ο δράστης κατάφερε να σκοτώσει και να τραυματίσει μεγάλο αριθμό σπουδαστών καθώς και καθηγητών και κατόπιν έδωσε τέλος στην σφαγή αφαιρώντας την ζωή του.
 
Η σφαγή στο Ρεντ Λεικ, 21 Μαρτίου 2005
Τόπος: Ρεντ Λεικ Μινεσότα
Δράστης: Τζέφρει Γέις
10 νεκροί και 5 τραυματίες
 
Ο 16χρονος δράστης αφότου σκότωσε τον παππού του και την κοπέλα του παππού του, πήρε το αμάξι και οδήγησε μέχρι το πανεπιστήμιο όπου και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 7 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 5 ανάμεσα στα οποία ένας φύλακας, ένας καθηγητής και σπουδαστές. Ο 16χρονος έδωσε τέλος στην επίθεση αφαιρώντας την ζωή του. Το κίνητρο του δράστη φέρεται να ήταν η κακομεταχείριση που λάμβανε από συμμαθητές του στο σχολείο.
 
Τόπος: Λύκειο Σαντάνα, Σαν Ντιέγο
Δράστης: Τσάρλς Άντριου Γουίλιαμς
2 νεκροί και 13 τραυματίες
 
Ο δράστης βρίσκεται στην φυλακή έχοντας κριθεί ένοχος και διανύει την ποινή των ισοβίων δίχως την επιλογή για έφεση για τα επόμενα 50 χρόνια. Κατά την διάρκεια της επίθεσης πυροβόλησε και σκότωσε δύο μαθητές και τραυμάτισε άλλους 13.
 
Η σφαγή Του Κόλουμπαιν, 20 Απριλίου 1999
Τόπος: Λύκειο Κόλουμπαιν Κολοράντο Λίτλτον
Δράστες: Έρικ Χάρις και Ντίλαν Κίμπολντ
15 νεκροί και 21 τραυματίες

image

 
Στην μικρή κωμόπολη του Λίτλτον οι δύο δράστες εξαπέλυσαν επίθεση στο Λύκειο κατά την διάρκεια μαθημάτων σκοτώνοντας 13 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 21. Η σφαγή ήταν αιτία για να ανοίξει η συζήτηση για τον νόμο οπλοχρησίας και οπλοκατοχής στην Αμερική και για την καταπολέμηση παρόμοιων επιθέσεων στα διάφορα Λύκεια της χώρας.