Μερικές μόνο εβδομάδες πριν τις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου, στις ΗΠΑ, το αμερικανικό χρέος «χτυπάει κόκκινο» καθώς έχει ξεπεράσει τα 31 τρισ. εκατ. δολ.  γεγονός που δημιουργεί πονοκέφαλο στους Δημοκρατικούς και στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ads

Ο κρατικός δανεισμός εκτινάχθηκε στα ύψη στη διάρκεια της πανδημίας καθώς η Ουάσιγκτον προχώρησε σε άνευ προηγουμένου δαπάνες για να προστατεύσει την οικονομία από την κρίση του κορονοϊού. Το εθνικό χρέος αυξήθηκε περίπου κατά 8 τρισ.δολάρια από τα τέλη του 2019.

Η αύξηση του χρέους πάνω από το ορόσημο των 30 τρισ.δολαρίων λαμβάνει χώρα τη στιγμή που το κόστος δανεισμού βαίνουν αυξανόμενο. Όπως είχε σημειώσει και στις αρχές του 2022 ο Ντέιβιντ Κέλι, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management, αυτό «δεν σημαίνει μόνο ότι θα έχουμε βραχυπρόθεσμη κρίση, σημαίνει ότι θα γίνουμε και πιο φτωχοί σε μακροπρόθεσμη ορίζοντα».

Η σχέση του αμερικανικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, ανέρχεται στο 133%. Ένα ποσοστό που την κατατάσσει στην 12η θέση παγκοσμίως, με πρώτη την Ιαπωνία με 257% και στην 4η θέση στα πλαίσια του ΟΟΣΑ.

Ads

Για κάποιους, η εξέλιξη αυτή πιθανώς να επηρεάσει και τις ισορροπίες στα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Jared Bernstein, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου «οι προϋπολογισμοί μας έχουν υπάρξει οικονομικά συνετοί και φτιάχνουν ένα πολύ ανταγωνιστικό μονοπάτι προς τις καίριες επενδύσεις και την οικονομική υπευθυνότητα. Γι΄αυτό θα ήταν λάθος να κάνουμε κινήσεις πανικού ως αντίδραση στο χρέος».