Σε κατάσταση χρεοκοπίας κήρυξε την Αργεντινή η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA), κρίνοντας ότι υπήρξε πιστωτικό γεγονός και θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση Προθεσμιακών Συμβολαίων Ανταλλαγής Πιστωτικού Κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως φτάνει έως και το 1 δισ. δολάρια.

Ads

 
Η 15μελής επιτροπή κρίσεων της ISDA έκρινε ότι σημειώθηκε συμβάν «αδυναμίας πληρωμής» συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν κατέβαλε τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί. Η απόφαση αυτή, που χρειαζόταν μια πλειοψηφία 80% για να εγκριθεί, ελήφθη μετά από αίτημα που υπέβαλε χθες Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS.
 
Η απόφαση της ISDA ενεργοποιεί τα CDS, δηλαδή υποχρεώνει τους πωλητές τους να πληρώσουν τους αγοραστές. Πρόκειται για την πρώτη ενεργοποίηση CDS κρατικού χρέους μετά την ανταλλαγή ομολόγων της Ελλάδας (PSI) το 2012.
 
Σημειώνεται ότι η Αργεντινή προσπάθησε να καταβάλει τα 539 εκατομμύρια δολάρια, όπως η απόπειρα μπλοκαρίστηκε από την αμερικανική Δικαιοσύνη, η οποία αποφάσισε πως το Μπουένος Άιρες θα έπρεπε ταυτόχρονα να πληρώσει και τους «απρόθυμους» πιστωτές της, στους οποίους έχει επιδικαστεί αποζημίωση ύψους $1,5 δισεκατομμυρίων.
 
Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στην αμερικανική Δικαιοσύνη, με την πρόεδροΚριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ να δηλώνει: «Το να εμποδίσεις κάποιον από το να πληρώσει δεν είναι χρεοκοπία».