Ο Εμανουέλ Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος πλέον θα χρειαστεί να αναζητήσει κυβερνητικές συνεργασίες για να προωθήσει το πρόγραμμά του για την επόμενη πενταετία. Μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στο γαλλικό κοινοβούλιο αναδεικνύεται ο συνασπισμός της Αριστεράς, ενώ τεράστια είναι και η άνοδος της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν. 

Ads

Συγκεκριμένα, η παράταξη του Μακρόν με ποσοστό 38,6% εξασφάλισε 245 έδρες, μακριά δηλαδή από τις 289 που χρειαζόταν για την απόλυτη πλειοψηφία. Από τη μεριά της, η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν σημείωσε σπουδαία εκλογική επιτυχία, καθώς ήρθε δεύτερη με 131 έδρες και ποσοστό 31,6%.

Μεγάλο το άλμα για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν που εξασφάλισε 89 έδρες (με ποσοστό 17,35%), ενώ από την πλευρά τους οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί άλλες 64.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση. Υπενθυμίζεται ότι για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 289 έδρες κάτι που σημαίνει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με άλλα κόμματα, όπως οι Ρεπουμπλικανοί, ή να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας αναζητώντας περιστασιακές συνεργασίες επί κάθε νομοσχεδίου που θα προωθεί.

Ads

«Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιά Γκρεγκουάρ και πρόσθεσε:  «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά».

Η πτώση του Εμανουέλ Μακρόν είναι αξιοσημείωτη σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2017 όπου και είχε συγκεντρώσει 308 έδρες. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλά προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του Μακρόν δεν κατάφεραν να εκλεγούν και θα μείνουν εκτός γαλλικού κοινοβουλίου. Μεταξύ αυτών είναι ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του Γάλλου Προέδρου, ο Κριστόφ Καστανέρ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν και η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλέν. Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.

Πολύ μεγάλη – ακολουθώντας και τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών για τη γαλλική προεδρία – είναι και η ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν. Η παράταξη της πριν 5 χρόνια είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 8 έδρες και τώρα λαμβάνει 89. Όπως αναφέρει η Le Monde, μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας η ακροδεξιά ξεπέρασε το όριο για το σχηματισμό ομάδας στην Εθνοσυνέλευση (15 βουλευτές), το οποίο επιτρέπει ορισμένους κοινοβουλευτικούς πόρους και προνόμια.

Οι Ρεπουμπλικανοί, όπως προαναφέρθηκε, είναι αυτοί στους οποίους θα μπορούσε να στραφεί ο Μακρόν για μια κυβέρνηση συνεργασίας, ωστόσο στις πρώτες δηλώσεις ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι το κόμμα θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση του Μακρόν θα πρέπει να διαπραγματεύεται κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή ώστε να περνάει τα νομοσχέδια επιθυμεί. 

Καταλυτικός για τα αποτελέσματα ήταν και ο ρόλος της αποχής που έφτασε στο 54%. Όπως αναμενόταν η αποχή ήταν μεγαλύτερη από αυτή του πρώτου γύρου που έφτασε στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είναι λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε»

Η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο Μακρόν ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος μιλώντας στο πρώτο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης τόνισε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτική, αλλά δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου. [Οι έδρες που εξασφαλίζουμε] είναι λιγότερες από όσες ελπίζαμε. Έπειτα πρόσθεσε ότι «Οι Γάλλοι δεν μας έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι μια ανήκουστη κατάσταση που θα μας υποχρεώσει να υπερβούμε τις βεβαιότητές μας και τους διχασμούς μας».

«Θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση», λέει ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων

Ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνταν πιθανοί σύμμαχοι, τους οποίους θα μπορούσε να προσεγγίσει ο Μακρόν για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Θα μπορούσε επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.

Μελανσόν: Η αριστερά πέτυχε τον στόχο της

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES. Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε. Επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».

Λεπέν: Πρόεδρος μειοψηφίας ο Μακρόν χωρίς έλεγχο της εξουσίας

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα βουλευτών από τον Εθνικό Συναγερμό στην εθνοσυνέλευση», ήταν τα πρώτα λόγια της Μαρίν Λεπέν. «Αυτή η ομάδα θα είναι μακράν η μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτικής μας οικογένειας. Αυτή η εμπιστοσύνη μας υποχρεώνει, πετύχαμε τους στόχους μας: αυτόν του να κάνουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας. Αυτόν της συνέχισης της πολιτικής ανασύνθεσης που είναι απαραίτητη για τη δημοκρατική ανανέωση. Και αυτό του σχηματισμού μιας αποφασιστικής αντιπολίτευσης …» τόνισε και πρόσθεσε: «Καλώ όλους τους Γάλλους να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη συναρπαστική περιπέτεια που ονομάζεται Γαλλία. Αγωνιζόμαστε για τη Γαλλία και τη Δημοκρατία!».