Ads

Ισραηλινοί πεζοναύτες εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας και συγκρούστηκαν με μαχητές της Χαμάς, ενώ τα μαχητικά του Ισραήλ συνεχίζουν να σφυροκοπούν την αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή. Η χερσαία εισβολή μελών των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι η πρώτη που καταγράφεται από την ημέρα που ξεκίνησε η νέα επιχείρηση των ισραηλινών στην περιοχή. Τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν σκοτωθεί 165 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.

Το Σάββατο ήταν η πιο αιματηρή ημέρα καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις βόμβες των ισραηλινών σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι. Μεταξύ των νεκρών είναι άμαχοι, παιδιά αλλά και ηλικιωμένες γυναίκες κατά την αεροπορική επιδρομή χτυπήθηκε το ίδρυμα που τις φιλοξενούσε. Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του διοικητή της αστυνομίας της Χαμάς Ταΐσίρ αλ Μπατς, στην πόλη της Γάζας. Το σπίτι χτυπήθηκε την ώρα που αποχωρούσαν οι πιστοί από ένα γειτονικό τέμενος. «Πρόκειται για μια νέα σφαγή εναντίον του λαού της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Το Ισραήλ από την πλευρά του ανακοίνωσε πως κατά την εισβολή των πεζοναυτών σε περιοχή βόρεια της Γάζας τέσσερις στρατιώτες «τραυματίστηκαν ελαφρά». Στόχος της επίθεσης ήταν θέση της Χαμάς από όπου, σύμφωνα με το Ισραήλ, η παλαιστινιακή οργάνωση εκτοξεύει ρουκέτες. Την επίθεση επιβεβαίωσε και η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχές Αλ Κάσαμ, που ανακοίνωσαν πως απώθησαν τους ισραηλινούς στρατιώτες. Λίγη ώρα μετά την πρώτη χερσαία εισβολή οι Ισραηλινοί έριξαν φυλλάδια στις βόρειες περιοχές της Γάζας μέσω των οποίων καλούσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενόψει μιας μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης.

Ads

Βίντεο: Καρέ – Καρέ ο βομβαρδισμός ενός σπιτιού στη Γάζα

«Τα φυλλάδια προειδοποιούν τους κατοίκους να απομακρυνθούν, για τη δική τους ασφάλεια, από τα μέλη της Χαμάς και από τις τοποθεσίες όπου δρουν», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να επιτεθεί σε υποδομές των τρομοκρατών. Η επιχείρηση θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Αυτοί που δεν θα τηρήσουν τις οδηγίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των μελών της οικογένειάς τους».

Ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν πως η κινητικότητα του ισραηλινού στρατού έχει στοιχεία «ψυχολογικού πολέμου». Αξιωματούχοι του Ισραήλ αναφέρουν πως σε εξέλιξη βρίσκονται προετοιμασίες για τα επόμενα στάδια της επιχείρησης, που αναμένεται να είναι μια χερσαία εισβολή. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείο μετέδωσαν το Σάββατο πως δεκάδες άρματα μάχης συνοδευόμενα από φάλαγγες στρατιωτικών καμιονιών να κατευθύνονταν προς τα σύνορα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες και μονάδες του ισραηλινού πεζικού.