Χωρίς συμφωνία αλλά με “σημαντική πρόοδο” που θέτει “βάσεις για αλλαγή” κατέληξαν σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής της καθολικής και της προτεσταντικής κοινότητας της Βόρειας Ιρλανδίας για την επίλυση θεμάτων που αποτελούν κομβικά σημεία στην ειρηνευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, ύστερα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, τα πέντε μεγαλύτερα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας είχαν διαβουλεύσεις που διήρκεσαν 18 ώρες σε μία ύστατη προσπάθεια επίλυσης των διαφωνιών τους σχετικά με τις παρελάσεις, τις σημαίες και τη διαχείριση της Περιόδου των Ταραχών (The Troubles), όπως ονομάζεται το διάστημα 1968-1993.

Ads

«Όλα τα κόμματα υποστηρίζουν σημαντικά σημεία της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, όλα διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι τα κόμματα θα το σκεφτούν, θα το συζητήσουν με την ηγεσία τους και έπειτα θα επιστρέψουν με μία ισχυρή έγκριση. Κατά την επόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα», ανέφερε στο BBC ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης, Ρίτσαρντ Χάας, που προήδρευε των συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών.

Διαβάστε επίσης για την περίοδο των Ταραχών: Βρετανοί στρατιώτες σκότωναν άοπλους στην Ιρλανδία

Ο Χάας συμπλήρωσε ότι και τα πέντε κόμματα έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν και είναι έτοιμα να συνεχίσουν τη διαδικασία.

Ads

Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο ηγέτης του Σιν Φέιν, ο Τζέρι Άνταμς, δήλωσε ότι «η διαπραγματευτική του ομάδα θεωρεί ότι υπάρχει βάση για μία συμφωνία επί των προτάσεων που παρουσιάστηκαν. Η ομάδα θα τις καταθέσει στο εκτελεστικό όργανο του κόμματος παρότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν είναι τέλεια»«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μεγάλη απογοήτευση καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται, στην παρούσα φάση, συμφωνία», πρόσθεσε.

Άλλα κόμματα που συμμετείχαν στις συνομιλίες δεν εκφράστηκαν ακόμη δημοσίως.