Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η συριακή πόλη Αφρίν θα πέσει «μέχρι σήμερα το βράδυ» στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες άρχισαν στις 20 Ιανουαρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής που ελέγχει τον θύλακο Αφρίν.

«Πλησιάσαμε λίγο στην Αφρίν. Ελπίζω, αν το θέλει ο Θεός, πως η Αφρίν θα έχει πέσει εξ ολοκλήρου μέχρι σήμερα το βράδυ», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα προς Τούρκους τοπικούς αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει χθες πως οι τουρκικές δυνάμεις περικύκλωσαν πλήρως την πόλη.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως οι άμαχοι της Αφρίν απομακρύνονται με αυτοκίνητα μέσω ενός ειδικού διαδρόμου.

Διακόπηκε η παροχή νερού

Η παροχή νερού στην πόλη Αφρίν της Συρίας έχει διακοπεί εδώ και μια εβδομάδα, δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, μετά την κατάληψη από την Τουρκία του κυριότερου φράγματος και του εργοστασίου νερού στην περιοχή.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε πριν από σχεδόν δύο μήνες επίθεση εναντίον την πόλης με σκοπό την εκδίωξη των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας που ελέγχουν αυτή την περιοχή στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.

Όταν το φράγμα βορειοανατολικά της Αφρίν άλλαξε χέρια, «ντόπιοι εργάτες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους ελέγχους του φράγματος για την άντληση νερού. Η παροχή νερού διακόπηκε», ανέφερε η OCHA. Κάτοικοι χρησιμοποιούν νερό από πηγάδια διατρέχοντας τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών.

Παρατηρητές και μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για τα ενδεχόμενα να πολιορκηθεί ή να δεχθεί επίθεση η πόλη αυτή των 350.000 κατοίκων, οι οποίοι δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό και τρέχουν τώρα στις αγορές για να προμηθευθούν ψωμί, γάλα και κονσέρβες.

«Φοβόμαστε μήπως οι τουρκικές δυνάμεις μπουν» στην πόλη Αφρίν, λέει η Αλμά, μια 23χρονη γυναίκα από το Ράζο, μια κωμόπολη στα συροτουρκικά σύνορα που κατελήφθη από τον τουρκικό στρατό. «Μας έκοψαν το νερό (...) θα πεθάνουμε από τη δίψα ή θα αρρωστήσουμε», λέει.

Από την αρχή της τουρκικής επίθεσης, μέσα στον θύλακο έχει καταφέρει να διεισδύσει μόνο μία αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία μετέφερε τρόφιμα και ιατρικά εφόδια για 50.000 ανθρώπους.

«Άνιση σχέση δυνάμεων»

«Η ημιαυτόνομη διοίκηση δεν έχει ούτε τις δυνατότητες ούτε επαρκή πείρα για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση», αναγνωρίζει από την πλευρά του ο Ρεζάν Εντό, ένας υπεύθυνος για τα μέσα ενημέρωσης στην Αφρίν στους κόλπους της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, οι κούρδοι μαχητές έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί, όμως αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά μια τόσο άγρια επίθεση. Αν και εξοπλίσθηκαν καλά από τον αμερικανικό στρατό για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δεν διαθέτουν αντιαεροπορική άμυνα για να απωθήσουν τα τουρκικά αεροπλάνα.

Ζήτησαν έτσι την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος, το οποίο ανέπτυξε περιορισμένο αριθμό μαχητών σε μερικά μέτωπα, από τους οποίους τουλάχιστον 70 σκοτώθηκαν κατά την τουρκική επίθεση. Ούτε αυτοί διαθέτουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Στο πεδίο της μάχης, «οι YPG αντιστάθηκαν επί 50 ημέρες, όμως πρόκειται για νέους (...) έχουν κουραστεί», παραδέχεται ο Ρεζάν Εντό.

«Η σχέση δυνάμεων είναι άνιση: οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αεροπλάνα, είναι πολύ μεγαλύτερες αριθμητικά από τις YPG και έχουν καλύτερο οπλισμό», προσθέτει.

Περίπου 1.700 άραβες και κούρδοι μαχητές, που μέχρι τώρα είχαν τη βάση τους στην ανατολική Συρία, αναπτύχθηκαν στις αρχές Μαρτίου στο Αφρίν για να βοηθήσουν τα αδέλφια τους στη μάχη.

Όμως παρά τις ενισχύσεις αυτές, ο υπεύθυνος στους κόλπους της πολιτοφυλακής YPG λέει πως φοβάται μια «μεγάλη σφαγή», αν οι τουρκικές δυνάμεις μπουν στην Αφρίν.

«Δεν έχουμε στρατηγικό σύμμαχο (...) Ο διεθνής συνασπισμός μας χρησιμοποίησε σαν εργαλείο» για τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, συμπεραίνει. «Μας εγκατέλειψε».