Tην παροχή επιπλέον 225 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 167 εκατ. ευρώ) για την ενίσχυση του συστήματος αντιπυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ, του «Σιδηρού Θόλου» ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο. Η αποδέσμευση θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Μήνυμα στη Χαμάς» χαρακτήρισε την απόφαση ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Η απόφαση έρχεται ενώ το Ισραήλ έσπασε εκ νέου και σχεδόν αμέσως την τριήμερη εκεχειρία που είχε κηρυχθεί το πρωί. Οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για εκεχειρία πέφτουν στο κενό. Οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα αυξάνονται ενώ στη Δυτική Όχθη χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν κατά τη «Μέρα Οργής» και αλληλεγγύης στη Γάζα. Υπάρχουν νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού.

Ads

 
Χορηγία ΗΠΑ στο Ισραήλ
 
Περίπου 167 εκατ. ευρώ ετοιμάζονται να… χορηγήσουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ για την ενίσχυση του αντιπυραυλικού συστήματος του «Σιδηρού Θόλου». Την απόφαση αυτή ενέκρινε το Κογκρέσο και τώρα πρέπει να εγκρίνει και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Με δεδομένο ότι την πρόταση στο Κογκρέσο στήριξαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί θεωρείται βέβαιο ότι αυτή θα πάρει το πράσινο φως και από τη Βουλή.
 
«Με την έγκριση και από τα δύο κόμματα αυτού του μέτρου, στέλνουμε ένα μήνυμα στη Χαμάς ότι οι τρομοκρατικές τακτικές της και οι προσπάθειές της να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό του Ισραήλ δεν θα επιτύχουν» δήλωσε ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.
 
Η απαγωγή του ισραηλινού στρατιώτη
 
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο ανθυπολοχαγός Χαντάρ Γκόλντιν, ο οποίος κατάγεται από την πόλη Κφαρ Σάμπα βόρεια του Τελ Αβίβ, αιχμαλωτίστηκε σε μάχη με μαχητές της Χαμάς στη διάρκεια επιχείρησης των Ισραηλινών στρατιωτών για την καταστροφή υπόγειας σήραγγας στη νότια Γάζα. Τονίζει δε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έσπασε την εκεχειρία.
 
Η Χαμάς από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η επίθεση κατά των στρατιωτών σημειώθηκε πριν τεθεί σε ισχύ η ανθρωπιστική εκεχειρία. Ο αξιωματούχος της Χαμάς Ισμαίλ Ραντουάν δήλωσε ότι οι επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης δεν έχουν πληροφόρηση σχετικά με την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη. «Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο ισχύει, μόνο το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς μπορεί να το επιβεβαιώσει» πρόσθεσε.
 
Οι ΗΠΑ ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη, κάνοντας λόγο για «βάρβαρη παραβίαση της εκεχειρίας» από τη Χαμάς». «Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειές της για να βάλει τέλος στα τούνελ και τις επιθέσεις με ρουκέτες από τους τρομοκράτες της Χαμάς και την οδύνη και την απώλεια της ζωής αμάχων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας στη Γάζα.
 
Νέο αίτημα εκεχειρίας από τον ΟΗΕ
 
Στο μεταξύ ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε και πάλι την άμεση εφαρμογή μιας άνευ όρων ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα και την αποτυχία της προηγούμενης συμφωνίας το πρωί της Παρασκευής. Πάντως έσπευσε να καταδικάσει την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη που, σύμφωνα με το Ισραήλ απήχθη από τη Χαμάς και αυτό αποτέλεσε την αιτία επανέναρξης των βομβαρδισμών. Ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του. Τη βοήθεια της Τουρκίας για την απελευθέρωση του Αμερικανού στρατιώτη ζήτησε ο υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι από τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ίδιο αίτημα απηύθυνε στο Κατάρ.
 
Δεκάδες νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Ράφα
 
Το αίμα συνεχίζει να ρέει στη Γάζα. Πάνω από 50 Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα. Ο Μέντατ Αμπάς, διευθυντής στο υπουργείο Υγείας της Γάζας, δήλωσε πως «πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 220 τραυματίστηκαν».
 
Την ίδια ώρα η Δυτική Όχθη συγκλονίζεται από διαδηλώσεις κατά την «Μέρα Οργής» και αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους της Γάζας. Ένας τουλάχιστον Παλαιστίνιος διαδηλωτής είναι νεκρός από πυρά του ισραηλινού στρατού. Περισσότεροι από 90 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Χεβρώνα την Παρασκευή, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.