«Η δημοκρατία είναι νεκρή σε ένα κράτος υπό παρακολούθηση» δήλωσε ο γνωστός αμερικανός ηθοποιός Τζον Κιούζακ, ένας από πολλούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ που εναντιώνονται στις παρακολουθήσεις των πολιτών στις οποίες προέβαινε  η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).

Ads

 
Σε ένα βίντεο διάρκειας 3 λεπτών και 26 δευτερόλεπτων αστέρες του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων ο Όλιβερ Στόου, ο Τζον Κιούζακ, η Μάγκι Τζίλενχολ, ο Γουίλ Γουίτον ενώνουν τη φωνή τους με τη διεθνή κατακραυγή για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων στις οποίες προέβαινε η NSA και καλούν τους πολίτες να μη το δεχθούν αδιαμαρτύρητα.


 
Ο Στόουν προειδοποιεί ότι το σύστημα παρακολούθησης δεν κάνει κανένα διαχωρισμό μεταξύ των «νόμιμων στόχων» και των απλών πολιτών. «Κάθε αμερικανός κινδυνεύει να πιαστεί στο δίχτυ της NSA», τονίζει ο σκηνοθέτης.
 
Σε ένα άλλο σημείο, ο ηθοποιός Τζον Κιούζακ επισημαίνει: «Ποτέ στο παρελθόν τα εργαλεία παρακολούθησης δεν ήταν τόσο ισχυρά και η απειλή για τις πολιτικές ελευθερίες μας δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη».
 
Το βίντεο αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας που καταβάλει η οργάνωση Electronic Frontier Foundation (Ίδρυμα Ψηφιακού Συνόρου)προκειμένου να κινητοποιήσει τους αμερικανούς ενόψει της μεγάλης πορείας που οργανώνει για το Σάββατο στην Ουάσινγκτον.
 
Σύνθημα του συλλαλητηρίου «Σταματήστε να μας παρακολουθείτε».
 
Το συλλαλητήριο συμπίπτει με την εφαρμογή του «Πατριωτικού Νόμου» που  δίνει τη δυνατότητα στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να προβαίνουν σε παρακολουθήσεις και έρευνες αμερικανών πολιτών χωρίς να δίνουν την προφανή αιτία, όπως ορίζει η Τέταρτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.
 
Στο βίντεο γίνεται και αναφορά εταιρειών που συνέδραμαν την NSA στις παρακολουθήσεις, μάλιστα όπως αναφέρει η Washington Post η NSA της ζήτησε να μη δημοσιεύσει τα ονόματα των εννέα  εταιρειών που εμπλέκονται στις παρακολουθήσεις κάτι που όμως αρνήθηκε να κάνει.