Ένας Χιλιανός ακτιβιστής, ονόματι Φρανσίσκο Τάπια ή «Παπας Φρίτας», κατά την διάρκεια διαδήλωσης στο Πανεπιστήμιο ντελ Μαρ, έκαψε αρχεία που αντιπροσώπευαν φοιτητικά δάνεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Αιτιολόγησε την πράξη του σε ένα πεντάλεπτο βίντεο λέγοντας ότι ήθελε να «απελευθερώσει» τους φοιτητές.

Ads

«Δεν χρειάζεται να πληρώσετε ούτε ένα πέσος περισσότερο από τα δάνειά σας. Πρέπει να πάψουμε να φοβόμαστε ότι θα μας αντιμετωπίσουν σαν εγκληματίες επειδή είμαστε φτωχοί. Είμαι σαν εσάς – ζω καθημερινά μια απαράδεκτη ζωή. Αυτή η πράξη είναι μια πράξη αλληλεγγύης προς εσάς», αναφέρει.

Στο βίντεο ομολογεί ότι έκαψε τα συμφωνητικά χωρίς να ενημερώσει τους φοιτητές κατά την διάρκεια κατάληψης στο Πανεπιστήμιο που είχε ως αίτημα την δωρεάν ανώτατη παιδεία.

Όπως περιγράφει, βρισκόταν στις διαδηλώσεις όταν σκέφτηκε να «εξαφανίσει» τα χρέη των φοιτητών κλέβοντας τα συμφωνητικά έγγραφα. Όντας καλλιτέχνης, δήλωσε πως ήθελε να φτιάξει ένα έργο με αυτά που θα ήταν αντιπροσωπευτικό του προβλήματος των φοιτητικών χρεών, που μαστίζει την χώρα.

«Την ώρα που η πράξη αμφισβήτησης έχει φέρει χαμόγελα στους φοιτητές που απελευθερώθηκαν από τα χρέη τους, τα Ιδρύματα εκτιμούν ότι οι ζημιές θα είναι τεράστιες. Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μηνυθούν ένας προς ένα ώστε να πληρώσουν τα χρέη», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Ads

Διαδηλώσεις με αίτημα την δωρεάν ανώτατη παιδεία και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Χιλή λαμβάνουν χώρα από το 2011. Η νέα Πρόεδρος, Μισέλ Μπακελετ, είχε υποσχεθεί ότι θα προβεί σε ριζικές αλλαγές αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Εδώ και δυο μήνες δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές βρίσκονται στους δρόμους του Σαντιάγκο ζητώντας αυτές τις αλλαγές. Πολλές φορές οι διαδηλώσεις έχουν εξελιχθεί σε βίαιες συγκρούσεις.