Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ κατά του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εις βάρος του οποίου διενεργείται δικαστική έρευνα για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας.

Ads

Η πορεία των περίπου 20.000 διαδηλωτών ήταν η μεγαλύτερη από τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται στο Ισραήλ, εξαιτίας των κατηγοριών για διαφθορά κατά του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος αρνείται επίμονα τις αιτιάσεις.

Ο Νετανιάχου θεωρείται ύποπτος για δύο υποθέσεις διαφθοράς: για την αποδοχή δώρων από επιχειρηματίες και για απόπειρα επιρροής ΜΜΕ ως προς την κάλυψη της ειδησεογραφίας που αφορά στις υποθέσεις του. 

Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι έκλεισε μια συμφωνία με ιδιοκτήτη εφημερίδας για ευνοϊκότερη κάλυψη με αντάλλαγμα την μείωση της κυκλοφορίας ανταγωνιστικής εφημερίδας.

Ads

Η χθεσινή διαδήλωση στράφηκε κατά ενός νομοσχεδίου, που θα εμποδίζει την αστυνομία να δημοσιοποιεί τα ευρήματά της αναφορικά με τις δύο υποθέσεις. Το νομοσχέδιο θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη βουλή.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου καταγγέλλουν ότι πρόκειται για μια εμφανή προσπάθεια προστασίας του Νετανιάχου ώστε να μη μαθαίνει η κοινή γνώμη την εξέλιξη της εις βάρος του έρευνας, ενώ οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι θα προστατεύονται τα δικαιώματα των υπόπτων.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει πει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προώθηση νομοθεσίας που αφορά στο πρόσωπό του, αλλά δεν έδωσε εντολή στους εισηγητές του νομοσχεδίου, που είναι έμπιστα πρόσωπα από το κόμμα του, το Λικούντ, να το αποσύρουν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι έχουν εξαπολύσει εναντίον του ένα κυνήγι μαγισσών κι ότι «δεν πρόκειται να προκύψει τίποτε από τις έρευνες, γιατί δεν υπάρχει».

Σε περίπτωση, ωστόσο, που του απαγγελθούν κατηγορίες θα βρεθεί υπό έντονη πίεση είτε να παραιτηθεί, είτε να προκηρύξει νέες εκλογές.