Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις κουρδικές περιοχές, στη βόρεια Συρία, καταγγέλλοντας τη γειτονική Τουρκία που απειλεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των προπυργίων των Κούρδων.

Ads

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την Δευτέρα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι «έτοιμες» να ξεκινήσουν μια επιχείρηση «ανά πάσα στιγμή» εναντίον πόλεων της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους, ιδίως εναντίον του Αφρίν που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της πόλης Τζαουαντίγιε, στην επαρχία της Χασάκα. «Είμαστε ενωμένοι και θέλουμε να στηρίξουμε τον λαό μας στο Αφρίν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 40χρονος διαδηλωτής, ο Αμπντάλα Χάλεντ.

«Κάτω ο Ερντογάν» και «Με την ψυχή και το αίμα μας, είμαστε μαζί σου Αφρίν» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι που κρατούσαν κουρδικές σημαίες, λάβαρα των YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού) και πορτρέτα του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, του ιστορικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ads

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους εναντίον του λαού μας στο Αφρίν» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν, στα αραβικά και τα κουρδικά.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν στο Αφρίν, όπου παρά τη βροχή κατέβηκαν στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αλλά και σε άλλες κουρδικές πόλεις.

Η Άγκυρα έχει ανεβάσει τους τόνους τις τελευταίες ημέρες, ιδίως αφότου παρουσιάστηκε το σχέδιο ίδρυσης μιας συνοριακής δύναμης, το οποίο προωθεί ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η Τουρκία, που φοβάται τη μόνιμη παρουσία των YPG στα σύνορά της, αντιτάχθηκε αμέσως στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Την Τρίτη ο Ερντογάν είπε ότι θέλει να «τελειώνει» με «τις φωλιές των τρομοκρατών» στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι η επιχείρηση στο Αφρίν μπορεί να γίνει «αύριο, μεθαύριο ή σε μικρό χρονικό διάστημα».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους προσπάθησαν να καθησυχάσουν την Τουρκία υποστηρίζοντας ότι η νέα δύναμη δεν συνιστά ένα νέο «στρατό» ούτε μια συμβατική δύναμη συνοριοφυλακής. Και η Δαμασκός όμως απείλησε σήμερα ότι ο συριακός στρατός είναι έτοιμος να καταστρέψει τα τουρκικά αεροσκάφη που θα επέμβουν στη Συρία.