Χιλιάδες γυναίκες – κι όχι μόνο –  ξεχύθηκαν στους δρόμους των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρου του κόσμου για να συμμετάσχουν στις «πορείες των γυναικών» που οργανώθηκαν υπέρ της προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ads

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν σαν ένα ανθρώπινο ποτάμι που πλημμύρισε  τους δρόμους της Ουάσινγκτον, σε μία ιστορική για τα αμερικανικά δεδομένα πορεία κατά του Τραμπ,  στέλοντας μηνύματα ισότητας, αξιοκρατίας και ειρήνης στον πλανήτη.

image

image

Ads

Την ίδια ώρα, εξίσου μεγάλες πορείες έγιναν στη Βοστόνη, το Ντένβερ, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Γυναίκες αλλά και άνδρες διαδήλωσαν από την Αθήνα έως την Ανταρκτική.

image

image

Δείτε ζωντανά τι συμβαίνει στην Ουάσινγκτον:

Το κάλεσμα των #pussyhats

Το κεντρικό κάλεσμα ζητούσε τις γυναίκες να φορέσουν ένα ροζ σκουφάκι με αυτιά γάτας και να ξεχυθούν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του σεξιστή πλανητάρχη. Με επίκεντρο την Ουάσιγκτον, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 673 Πορείες Γυναικών σε όλο τον κόσμο, μία μόλις μέρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

image

Τα σκουφάκια αυτά με τα αυτιά γάτας έχουν πάρει το όνομα «pussy hats», με σκοπό να κάνουν ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «pussy», που στα αγγλικά σημαίνει γάτα αλλά είναι και ένας αργκό τρόπος αναφοράς στα γυναικεία γεννητικά όργανα.

Τα λεγόμενα αυτά «pussy hats» χρησιμοποιούνται από τις γυναίκες ως απάντηση στο διαβόητο βίντεο του 2005 όπου ο Τραμπ συζητά το πώς συμπεριφέρεται στις γυναίκες.

image

Στην ηχογραφημένη συνομιλία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Washington Post τον περασμένο Οκτώβριο, ακούγεται ο διάλογος που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπίλι Μπους του Access Hollywood στο πλατό της σαπουνόπερας Days of Our Lives. Εκεί λίγο πριν τη συνέντευξη ο Τραμπ με ανοιχτό το μικρόφωνο ακούγεται να μιλά για τη συνάντησή του με μια όμορφη γυναίκα. «Της την έπεσα στο Παλμ Μπιτς. Της την έπεσα αλλά απέτυχα. Το παραδέχομαι. Προσπάθησα να την π@δήξω. Ήταν παντρεμένη. Της την έπεσα πολύ χοντρά». Συνεχίζοντας την περιγραφή της προσπάθειάς του ο Τραμπ ακούγεται να λέει ότι πήγε την γυναίκα αυτή να δει κάτι έπιπλα. «Της την έπεσα σαν σκύλος αλλά δεν μπόρεσα να τα καταφέρω και ήταν και παντρεμένη», προσθέτει.

Στη συνέχεια ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός λέει ότι «ξέρεις με ελκύουν αυτόματα οι όμορφες γυναίκες. Αρχίζω απλά να τις φιλάω. Είναι σαν μαγνήτης. Απλά φιλάω. Δεν περιμένω. Και όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να τα κάνεις αυτά. Μπορείς να κάνεις τα πάντα, να τις αρπάξεις από το μ@@@ι».

Διαδηλώσεις μέχρι και στην Ανταρκτική

Η αρχή έγινε νωρίς το πρωί  στην μακρινή Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Στο Σίδνεϊ περίπου 3.000 άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώθηκαν για την πορεία στο Χάιντ Παρκ προτού κατευθυνθούν προς το αμερικανικό προξενείο. Σύμφωνα με τις αρχές 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μελβούρνη. Στη Νέα Ζηλανδία πραγματοποιήθηκαν πορείες σε τέσσερις πόλεις, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι.

image

Αργότερα στο Λονδίνο οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Τραφάλγκαρ με τους διοργανωτές να εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

image

Τα ροζ σκουφάκια συνέρρευσαν και στο Παρίσι, όπου περίπου 7.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τροκαντερό, πολλοί εξ αυτών κρατώντας σημαίες των ΗΠΑ.

image

Στο Άμστερνταμ, 4.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία μπροστά από το αμερικανικό προξενείο, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «ξαναδώστε στην Αμερική τη λογική της» σε μια αναφορά στο σύνθημα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ «ξαναδώστε στην Αμερική το μεγαλείο της».

image

Στη Γενεύη, περίπου 2.500 γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας αψήφησαν την παγωνιά για να φωνάξουν συνθήματα όπως «γέφυρες κι όχι τείχη» ή «η αντίσταση είναι καθήκον όταν η αδικία γίνεται νόμος».

image

Περίπου 700 άνθρωποι βρέθηκαν τους δρόμους του Βερολίνου στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

image

Στη Ρώμη 400 έως 500 άνθρωποι διαδήλωσαν και στη Βαρκελώνη τουλάχιστον 700. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «δεν είναι ο πρόεδρός μου».

image

«Ο Τραμπ είναι ντροπή για την Αμερική», «όχι στη βία κατά των γυναικών» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν στους δρόμους της Λισαβόνας.

image

Στην Πράγα, ο νεαρός τραγουδιστής Άνταμ Μισικ, είδωλο των εφήβων της Τσεχίας, ερμήνευσε το τραγούδι των Μπιτλς “Let It Be” με τη συνοδεία των περίπου 300 συγκεντρωμένων.

image

Οι γυναίκες ξεσηκώθηκαν κατά του Τραμπ μέχρι και στην μακρινή Ανταρκτική.

image

Αθηναίοι και πρόσφυγες είπαν παρέα «όχι στον Τραμπ»

Με κεντρικό σύνθημα «όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού, της απληστία, των πολυεθνικών του κέρδους», Αθηναίοι καθώς και αντιπροσωπία προσφύγων με τα ανήλικα παιδιά τους από το Ελληνικό, κρατώντας σημαίες, τραγουδώντας και φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα, πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.

image

Μάλιστα, μητέρες από τον καταυλισμό των προσφύγων έδωσαν το «παρών» με τα παιδιά τους στα καρότσια, ενώ ανήλικα προσφυγόπουλα κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Θέλουμε να πάμε σχολείο», «Ανησυχούμε για τη μοίρα μας», «Θέλουμε ένα φωτεινό μέλλον», διεκδικώντας την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και ένα καλύτερο αύριο.

image

Νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία οργανώσεις και κινηματικές συλλογικότητες από τον χώρο της Αριστεράς, του αντιφασισμού-αντιρατσισμού και των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, που ανάρτησαν πανό και πλακάτ κατά του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου.

image

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ