Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί βρέθηκαν στο πλευρά των ανθρακωρύχων οι οποίοι το βράδυ της Τρίτης πραγματοποίησαν «νυχτερινή πορεία» στη Μαδρίτη υπό το φως των φακών του προστατευτικού κράνους τους. Χθες η «μαύρη πορεία» των ανθρακωρύχων έφτασε στη Μαδρίτη. Ανθρακωρύχοι από τις βόρειες και νότιες περιοχές της χώρας διέσχισαν με τα πόδια χιλιάδες χιλιόμετρα για να λάβουν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση του κλάδου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Βιομηχανίας. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα ένα πακέτο λιτότητας μαμούθ με στόχο την εξοικονομόμηση 65 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την αύξηση του ΦΠΑ στο 21% μαζί με κόψιμο του φετινού δώρου Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους ενώ γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει μελλοντικά μείωση του επιδόματος ανεργίας.

Ads

 
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό των ανθρακωρύχων κατά τη χθεσινή νυχτερινή πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη αγανακτισμένοι από τις οικονομικές περικοπές που επιβάλει η κυβέρνηση Ραχόι. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην κεντρική πλατεία Puerta del Sol με σύνθημα «Είμαστε όλοι ανθρακωρύχοι».

image

image
 
Υπενθυμίζεται ότι οι ανθρακωρύχοι της βόρειας Ισπανίας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις επιδοτήσεις προς τη βιομηχανία άνθρακα κατά το τρέχον έτος σε 111 εκατ. ευρώ από 301 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τους ανθρακωρύχους αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν 30.000 θέσεις εργασίας είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Ads

image

image
 
Επιπλέον οι κρατικές επιχορηγήσεις αναμένεται να εξαλειφθούν έως το 2018 καθώς υπάρχει αντίστοιχη συμφωνία με την ΕΕ. Ήδη πολλά ορυχεία της Ισπανίας έχουν κλείσει σταδιακά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

image

image
 
«Δεν περιμέναμε τέτοια υποδοχή» δήλωσε ένας 22χρονος ανθρακωρύχος. «Το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι έρχονται στην κινητοποίηση είναι καλό σημάδι» σημειώνει.
 
Σήμερα οι ανθρακωρύχοι προγραμματίζουν μια μεγάλη διαδήλωση στη Μαδρίτη στην οποία τα συνδικάτα περιμένουν 25.000 διαδηλωτές.