Περίπου 40.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν χθες, κατά του ρατσισμού στη Βοστόνη, ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη στις ΗΠΑ μία εβδομάδα μετά τις ταραχές στο Σάρλτοσβιλ και τις δηλώσεις Τραμπ που ακολούθησαν. 

Ads

Οι αντιφασίστες, που κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν υπάρχει θέση για το μίσος» και «γυρίστε σπίτια σας, ναζί», καταγγέλλοντας τους νεοναζί και την Κου Κλουξ Κλαν, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βοστόνης, σε κοντινή απόσταση από την πορεία των ακροδεξιών. 

Στην «απέναντι όχθη», στη συγκέντρωση των ακροδεξιών δεν ήταν παρά μερικές δεκάδες, παρά τις υψηλές προσδοκίες των διοργανωτών. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί από νωρίς προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στις δύο συγκεντρώσεις.

Ads

Όταν οι αστυνομικοί επενέβησαν ώστε να εξασφαλίσουν την ήρεμη αποχώρηση των ακροδεξιών ξέσπασαν αψιμαχίες με τους αντιφασίστες.

Οι αντιφασίστες που πλησίασαν απωθήθηκαν βίαια από αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση γκλομπς και άλλων μέσων καταστολής.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον των αστυνομικών τους οποίους κατηγόρησαν ότι υπερασπίζονται τους ναζί, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Όπως έγραψε η εφημερίδα Boston Globe, 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν. 

Σημειώνεται ότι για τη συγκέντρωση των ακροδεξιών, οι δημοτικές αρχές είχαν επιβάλει πολύ αυστηρούς όρους και περιορισμένη διάρκεια δύο ωρών. 

image

image

image

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων γιατί δεν καταδίκασε ευθέως τους νεοναζί στο Σάρλοτσβιλ, αντέδρασε στις εικόνες των συμπλοκών και ανάρτησε το εξής μήνυμα στο Twitter: «Φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί ταραχοποιοί (που στρέφονται) κατά της αστυνομίας στη Βοστόνη. Οι αστυνομικοί φάνηκαν σκληροί και ικανοί. Ευχαριστώ».

image

Τόσο ο επικεφαλής της αστυνομίας, όσο και ο δημοκρατικός δήμαρχος Μάρτι Ουόλς εξέφρασαν την ανακούφισή τους διότι αποφεύχθηκε το επίπεδο της βίας που ξέσπασε στη Σάρλοτσβιλ το περασμένο Σαββατοκύριακο που κατέληξε στη δολοφονία μίας γυναίκας και τον τραυματισμό άλλων 19 ανθρώπων από νεοναζί που έπεσε με το αυτοκίνητο του σε συγκεντρωμένους αντιφασίστες.