Στο κοινοβούλιο του Ιράκ εισέβαλλαν σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές, όπως μεταδίδουν από τη Βαγδάτη διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ads

Οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να σκαρφαλώσουν τα τσιμεντένια τείχη της Πράσινης Ζώνης, όπου στεγάζονται υπό αυστηρές συνθήκες ασφαλείας πολλά κυβερνητικά κτήρια και διπλωματικές αποστολές.

Πρόκειται, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, για σιίτες μουσουλμάνους, υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μουκτάντα Αλ Σαντρ. Οι σιίτες μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ και ενισχύονται από το επίσης σιιτικό, ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν.

image

Κατηγορούν την κυβέρνηση, η οποία επίσης ελέγχεται από σιίτες, για διαφθορά και αναποτελεσματικότητα στη μάχη ενάντια στους σουνίτες μουσουλμάνους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

Ορισμένοι ιρακινοί βουλευτές τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την εισβολή στο κτίριο του κοινοβουλίου στη Βαγδάτη. Η πόλη κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το Ιράκ βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής κρίσης εδώ και εβδομάδες, καθώς ο σιίτης πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι προσπαθεί να αλλάξει τη στελέχωση της κυβέρνησης και να προχωρήσει σειρά μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της διαφθοράς.

Νωρίτερα το Σάββατο ο κληρικός αλ-Σαντρ κατηγόρησε τη Βουλή και την πολιτική τάξη της χώρας ότι εσκεμμένα εμποδίζει την ψήφιση και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.