Εκατοντάδες γυναίκες όλων των ηλικιών διαδήλωσαν χθες στο Κάιρο, με τη συμμετοχή ανδρών διαδηλωτών, διαμαρτυρόμενες για την κακοποίηση, τους ξυλοδαρμούς και τους αλλεπάλληλους εξευτελισμούς στους οποίους υποβάλλονται οι διαδηλωτές ειδικά οι γυναίκες, από τις δυνάμεις καταστολής, ζητώντας την απομάκρυνση του στρατού από την εξουσία.

Ads

Αφορμή για τη χτεσινή, πρωτοφανή για τα δεδομένα της Αιγύπτου, διαμαρτυρία ήταν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνουν στρατιώτες, τις τελευταίες ημέρες, να ξυλοκοπούν γυναίκες διαδηλώτριες, να τις σέρνουν από τα μαλλιά ενώ αποκορύφωμα στάθηκε το βίντεο που δείχνει νεαρή διαδηλώτρια να τη σέρνουν στο οδόστρωμα και να τη χτυπούν ενώ έχει ξεγυμνωθεί από τη μέση και επάνω.

Η λαϊκή αυτή πίεση υποχρέωσε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που μέχρι χτες υποτιμούσε τις καταγγελίες αυτές και μιλούσε για «μεμονωμένα συμβάντα», να εκδώσει εκτενή ανακοίνωση όπου «απολογείται απέναντι στις Αιγύπτιες», αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για «κακοποιήσεις», τις οποίες δεσμεύεται, υποτίθεται, να ερευνήσει.

Ads

image

Ακόμη μεγαλύτερη οργή έχει προκαλέσει μεταξύ των διαδηλωτών η δήλωση ενός απόστρατου στρατηγού, που παραμένει σύμβουλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, του Αμπντέλ Μονέιμ Κάτο, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές αξίζει να τους πετάξει κανείς στους φούρνους του Χίτλερ»!

image

Τη δυσφορία της για τον τρόπο αντιμετώπισης της λαϊκής δυσαρέσκειας από το στρατό, αφού έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω όξυνσής της και αποτυχίας περαιτέρω προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, για τον αστικό εκσυγχρονισμό που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια, εξέφρασε χτες και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χ. Κλίντον. Η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε επιπλέον, αστυνομικούς και στρατιώτες για σκόπιμη στοχοποίηση των διαδηλωτριών. Μίλησε δε για «συστηματική υποβάθμιση των Αιγύπτιων γυναικών».