Με ένα βίντεο το οποίο ανέβασε στο you tube, ένα 14χρονο κοριτσάκι που υποφέρει από κυστική ίνωση απευθύνει έκκληση να της επιτραπεί να υποβληθεί σε ευθανασία. Η ιστορία της Βαλεντίνα ανοίγει τη συζήτηση για την ευθανασία στη Χιλή μια χώρα στην οποία απαγορεύεται διά νόμου. 

Ads

Στο βίντεό της, το οποίο έχουν παρακολουθήσει ήδη χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, η μικρή Βαλεντίνα Μαουρέιρα, απευθύνεται στην πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ.

«Ζητώ απεγνωσμένα να μιλήσω με την πρόεδρο επειδή κουράστηκα να ζω με αυτή την αρρώστια» λέει η έφηβη στο βίντεο. «Θέλω την έγκρισή της για να μου κάνουν την ένεση που θα με κοιμίσει για πάντα». 

Αν και η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα, η χιλιανή πρόεδρος επισκέφτηκε τη Βαλεντίνα στο νοσοκομείο.

Ads

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο πατέρας του κοριτσιού, Φρέντι Μαουρέιρα, δήλωσε ότι στηρίζει το αίτημα της κόρης του, αν και πρόσθεσε ότι «έκλαιγε όλη νύχτα» όταν άκουσε ότι θέλει να πεθάνει. «Είναι πάρα πολύ σκληρό, αλλά πρέπει να σεβαστώ την απόφασή της, επειδή αυτή είναι που υποφέρει» δήλωσε.

Σημειώνεται ότι ο αδελφός της Βαλεντίνα πέθανε από την ίδια ασθένεια όταν ήταν μόλις έξι ετών. Η κυστική ίνωση προσβάλει τους πνεύμονες και, ανάμεσα σε άλλα συμπτώματα, δυσχεραίνει πολύ την αναπνοή.