Τεράστιο στοίχημα για το μέλλον της Ευρώπης θεωρεί την ελληνική διάσωση ο Γερμανός πρώην  καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, που αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Zeit πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα, «αλλιώς να τους πάρει ο διάολος».

Ads

Υποστηρίζει πάντως ότι μία ελληνική αδυναμία πληρωμών θα ήταν μεν «συμφορά, αλλά όχι συμφορά που θα απειλούσε την ύπαρξη των Ελλήνων ή των Ευρωπαίων» σημειώνει ο Σμιτ, συμπληρώνοντας πως  αυτό ισχύει «τόσο για τις οικονομικές όσο και για τις πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας».

Παρ’ όλα αυτά ο Σμιτ τάχθηκε υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, η εμπιστοσύνη στην Κοινότητα των 27 κρατών-μελών «θα μειωνόταν περισσότερο». «Το πολιτικό τίμημα θα ήταν πολύ μεγάλο. Για τον λόγο αυτό οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα» υποστήριξε και ζήτησε να γίνουν επιχειρηματικές επενδύσεις στη χώρα.

Συγκρίνοντας την κατάσταση της Ελλάδας με την «κατάσταση της Γερμανίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», όταν οι ΗΠΑ και η Γαλλία παρείχαν οικονομική βοήθεια, ο Χέλμουτ Σμιτ δήλωσε: «Σε σχέση με την τότε κατάσταση της Γερμανίας και την προθυμία παροχής βοήθειας από τα κράτη, που λίγα χρόνια πριν ήταν εχθροί μας, το παρόν ελληνικό πρόβλημα είναι μικρότερο – και να πάρει ο διάολος τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα!»

Ads

Όσον αφορά τον φόβο πολλών Γερμανών για τις καταθέσεις τους, ο πρώην καγκελάριος δήλωσε: «Αν υπάρχουν Γερμανοί που φοβούνται, τότε κάτι τους έχει φοβίσει. Για παράδειγμα, οι πηχυαίοι τίτλοι του Spiegel ή της Bild».