Τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία και ειδικά στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου προελαύνουν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, φαίνεται ότι επιδιώκει η Άγκυρα, την ώρα που συγκρούεται με τη Μόσχα για τον έλεγχο της περιοχής. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, η Ουάσιγκτον ενδέχεται να στείλει στην Τουρκία συστοιχίες Patriot, «για να χρησιμοποιηθούν για ασφάλεια».

Ads

Μιλώντας στο δίκτυο CNN Turk, ο Χουλουσί Ακάρ, διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα ενεργοποιήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, η αγορά του οποίου έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΝΑΤΟ, αλλά και ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά Patriot.

«Οι ΗΠΑ τονίζουν στις ανακοινώσεις τους ότι μας στηρίζουν στο Ιντλίμπ. Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι Αμερικανοί στρατιώτες μπορεί να εμφανιστούν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λάβουμε στήριξη με την μορφή συστοιχιών Patriot, ίσως και από ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε.

Νωρίτερα σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, μετέδωσε ότι η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ να στείλει δύο συστοιχίες Patriot για να απωθήσει την επίθεση του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αεροσκάφη F-16 για να χτυπήσει τις δυνάμεις του Άσαντ στην Ιντλίμπ, αν τοποθετούνταν αμερικανικοί Patriot στην τουρκική πόλη Χατάι, ώστε να καλύπτουν τις πολεμικές επιχειρήσεις. Επίσης, ανέφερε ότι η Άγκυρα αναμένει απάντηση στο αίτημά της, το οποίο κατατέθηκε στον Αμερικανό απεσταλμένο για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι. 

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον Λευκό Οίκο και το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ. Την πληροφορία διέψευσε η εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού Ναντίν Σεμπνέμ Ακτόπ.