Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιλογή του την Τετάρτη, μετά από μακρά, δημόσια και μερικές φορές εξαιρετικά θερμή περίοδο διαβούλευσης: Στο νέο 20δόλαρο θα απεικονίζεται η Χάριετ Τάμπμαν.

Ads

Η Χάριετ Τάμπμαν, η οποία γεννήθηκε το 1822 ως σκλάβα, απέκτησε την ελευθερία της μόνο όταν παντρεύτηκε, βοήθησε στην απελευθέρωση τουλάχιστον 300 δούλων, ενώ συμμετείχε δυναμικά και στο κίνημα διεκδίκησης του δικαιώματος ψήφου για τις γυναίκες.

Το 1849 κατόρθωσε να δραπετεύσει από φυτεία του Μέριλαντ, όπου βρισκόταν υπό καθεστώς δουλείας, και κατέφυγε στον βορρά, όπου ενεργοποιήθηκε στο δίκτυο Υπόγεια Σιδηροδρομική Γραμμή (Underground Railroad), που οργάνωνε αποδράσεις Αφροαμερικανών δούλων, εξασφαλίζοντάς τους καταφύγιο στον Καναδά ή στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ.

Είχε επικηρυχθεί για 300 δολάρια -το είχε σκάσει μαζί με τους αδελφούς της Χένρι και Μπεν.

Ads

Έως το ξέσπασμα του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου ταξίδεψε 19 φορές στον δουλοκτητικό Νότο και βοήθησε στην απελευθέρωση περισσότερων από 300 δούλων, ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου ήταν κατάσκοπος και νοσοκόμα στον στρατό των Βορείων.

Τα επόμενα χρόνια η Τάμπμαν συνέχισε τους αγώνες της εναντίον των φυλετικών διακρίσεων και για την ισότητα των γυναικών.
Πέθανε το 1913.

Αρχικά το Υπουργείο Οικονομικών είχε, προσανατολιστεί  στο να αντικατασταθεί η εικόνα του Αλεξάντερ Χάμιλτον από την Τάμπμαν, ο οποίος βρίσκεται στο χαρτονόμισμα των $10, αλλά τελικά θα αντικαταστήσει τον  Άντριου Τζάκσον, τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ακόμη και πριν την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η Τάμπμαν είχε ήδη κερδίσει τη λαϊκή ψήφο.

Πριν από ένα χρόνο, σε μια σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη, η Τάμπμαν κέρδισε με 118.328 ψήφους, την αναμέτρηση για το ποια γυναίκα θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα εμφανιστεί πάνω σε ένα δολάριο.

Είναι η η πρώτη φορά που σε αμερικανικό νόμισμα θα απεικονίζεται Αφροαμερικανός. Όπως επίσης, είναι η πρώτη φορά που -εδώ και έναν αιώνα- που θα απεικονίζεται γυναίκα.