Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και ομάδες φιλοκυβερνητικών εξαπέλυσαν έφοδο τη Δευτέρα στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Νικαράγουας, εναντίον των οδοφραγμάτων που έχουν εγείρει αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος στην περιοχή αυτή στη Μανάγκουα, καθώς εντείνουν την προσπάθειά τους να κατανικήσουν την εξέγερση εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος σιωπά.

Ads

Το κυβερνητικό στρατόπεδο φάνηκε να περνάει στην αντεπίθεση σε πολλά μέτωπα για να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα που έχουν κλείσει οδικούς άξονες ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Νικαράγουας, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές. «Στόχος είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος της παναμερικανικής οδού», η οποία διατρέχει όλη τη χώρα, εκτίμησε εκπρόσωπος των διαδηλωτών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.  Εκπυρσοκροτήσεις όπλων ακούγονταν στη Μανάγκουα. Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα στα οποία εικονίζονται άνδρες των σωμάτων ασφαλείας να καταδιώκουν με τα πόδια και με οχήματα νεαρούς διαδηλωτές.

Οι αντικυβερνητικοί, που έχουν ξεσηκωθεί εδώ και σχεδόν δύο μήνες, αποπειράθηκαν να απωθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις πετώντας πέτρες και χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους όλμους κι αυτοσχέδιες ρουκέτες.  Από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στη Νικαράγουα, τη 18η Απριλίου, έχουν σκοτωθεί 139 άνθρωποι σε συγκρούσεις των αντικυβερνητικών με τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και ομάδες ενόπλων πιστές στον πρόεδρο Ορτέγα, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ