Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας μετά την συμφωνία με το Ισραήλ για μια μόνιμη εκεχειρία μετά από επτά εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών στην αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή. Συνολικά πάνω από 2.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι άμαχοι μεταξύ των οποίων και περίπου 500 παιδιά.

Ads

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει χαλάρωση του ισραηλινού αποκλεισμού και σταδιακή άρση των περιορισμών σχετικά με την αλιεία στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας. «Το εμπάργκο θα αρθεί και θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στους πέντε συνοριακούς σταθμούς. Προβλέπεται το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέσα σε ένα μήνα θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες για τη δημιουργία ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε από τη Δυτική Όχθη πως έχει γινεί δεκτή από όλες τις πλευρές ένα σχέδιο για μόνιμη εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ευκαιρία για «ανοικοδόμηση ενός νέου έθνους και για τερματισμό της κατοχής». Ο Αμπάς ευχαρίστησε για τη συμβολή τους την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, χώρες που είχαν ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο.

«Ισραήλ και Παλαιστίνη αποδέχθηκαν τη νέα έκκληση της Αιγύπτου για μία γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης», ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, λίγο μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 7 το απόγευμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για ένα μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός».

Ads

Την είδηση για μόνιμη εκεχειρία μεταδίδουν τα διεθνή μέσα σημειώνοντας πως ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία. Για αποδοχή του σχεδίου από το Ισραήλ κάνουν λόγο και τα ισραηλινά μέσα. «Επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένουμε την ανακοίνωση από το Κάιρο ώστε να καθοριστεί η ώρα της εφαρμογής (της εκεχειρίας)», δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς. Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ έκανε λόγο για «μια νίκη της αντίστασης».

Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις, πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους της βομβαρδισμένης Γάζας για να γιορτάσει το τέλος των ισραηλινών επιδρομών. Πολλοί σχηματίζαν με το χέρι τους το σήμα της νίκης. Σημειώνεται πως οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν και την Τρίτη μέχρι και λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας.