Τρεις μόλις ημέρες μετά την εκλογή του, τον Μάιο του 2012, ο Γάλλος πρόεδρος άρχισε να συνωμοτεί προκειμένου να αποφευχθεί το grexit, η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που τότε ευνοούσε με την πολιτική της η Ανγκελα Μέρκελ. Aυτό αποκαλύπτουν τα νέα έγγραφα για τις κινήσεις του Γάλλου προέδρου, τον οποίο παρακολουθούσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως και τους άλλους δύο προκατόχους του στην προεδρία της Γαλλίας. Τα σχετικά ντοκουμέντα έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση wikileaks.

Ads

Σύμφωνα με την αμερικανική μυστική υπηρεσία, ο Φρανσουά Ολαντ θεωρούσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν “κολλημένη” με την δημοσιονομική πειθαρχία και είχε “παρατήσει” την Ελλάδα.  Αυτό μπορούσε να οδηγήσει σε grexit, που με την σειρά του μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στις γαλλικές τράπεζες αλλά και να οδηγήσει τον ελληνικό λαό να αντιδράσει “ψηφίζοντας κάποιος εξτρεμιστικό κόμμα”.

Για να αποφευχθούν αυτές οι εξελίξεις ο Γάλλος πρόεδρος δίνει εντολή στον πρωθυπουργό του  Jean-Marc Ayrault να οργανώσει μυστική υπουργική σύσκεψη καθώς και να κληθεί στο Παρίσι για συνομιλίες η ηγεσία του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Για να αποφευχθεί διπλωματικό επεισόδιο και αυτή η συνάντηση πρέπει να κρατηθεί μυστική από την Μέρκελ, την οποία ο Ολάντ είχε μόλις συναντήσει στο Βερολίνο με θέμα την Ελλάδα και την κρίση στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο η συνάντηση δεν είχε περιεχόμενο και  ήταν μόνο “για σόου”. Ο Ολαντ είχε βρει την Μέρκελ ¨κολλημένη” με την Ελλάδα και απρόθυμη να αλλάξει την θέση της. 

Λίγες μέρες αργότερα, παρεμβαίνοντας στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις πριν τις εκλογές, ο Ολάντ παραχώρησε συνέντευξη στο Mega στην οποία προειδοποίησε ότι , “αν δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις … τότε, θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη”. Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα μεριμνήσει “για να έρθουν κονδύλια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα”, πράγμα όμως που δεν έγινε ποτέ. 

Ads