Το πρώτο «πακέτο» διαβαθμισμένων ντοκουμέντων, αρχείων και φακέλων της CIA που αφορούν, κατά κύριο λόγο, σε μυστικά προγράμματα «χακαρίσματος» δημοσίευσαν ήδη τα WikiLeaks, δημιουργώντας νέους «πονοκεφάλους» στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, διανύουν μια άσχημη πολιτική και διπλωματική συγκυρία, λόγω των τεταμένων σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα σε αυτές και την διοίκηση Τραμπ, με αφορμή το«σίριαλ» με τις «κυβερνοεπιθέσεις» που φέρεται να είχε εξαπολύσει η Ρωσία την περίοδο των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ads

Οι διαχειριστές των WikiLeaks ανακοίνωσαν ότι η εν λόγω δημοσίευση, υπό τον γενικό τίτλο, Vault 7, θα αποτελέσει για την CIA την μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Το πρώτο μέρος της δημοσίευσης, με τον ευφάνταστο τίτλο, Year Zero, περιλαμβάνει 8,7 χιλιάδες έγγραφα και φακέλους, αποθηκευμένα και… «φυλαγμένα» στο εσωτερικό δίκτυο του κέντρου κυβερνητικής κατασκοπείας που έχει την βάση του στο κεντρικό επιτελείο της CIA, στο Λάνγκλεϊ.

Τα WikiLeaks αναφέρουν ότι όλο το παραπάνω υλικό περιλαμβάνει στοιχεία για σχέδια κυβερνοεπιθέσεων. Για παράδειγμα, ένα από τα έγγραφα περιλαμβάνει οδηγίες προς «χάκερ» οι οποίοι κατευθύνονται στην Φρανκφούρτη, όπου, σύμφωνα με τον ιστότοπο, το αμερικανικό προξενείο είναι ταυτόχρονα και ένα από τα κέντρα κυβερνοεπιθέσεων της CIA.

Ads

Αν οι «χάκερ» δέχονταν ερωτήσεις για τον σκοπό της επίσκεψής τους στην Γερμανία θα έπρεπε να απαντήσουν ότι είναι «τεχνικοί σύμβουλοι». Επιπλέον ήταν εφοδιασμένοι και με διπλωματικά διαβατήρια, ενώ είχαν εξασφαλίσει και κάλυψη από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκτός των άλλων, στα αρχεία γίνεται λόγος για ολόκληρο «οπλοστάσιο» βλαβερών προγραμμάτων και για δεκάδες περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε τηλέφωνα της Apple, της Google και της Windows καθώς και στις τηλεοράσεις της Samsung.

Ο ιστότοπος προσθέτει ότι αυτά τα βλαβερά προγράμματα της CIA είναι ανίσχυρα από επιθέσεις άλλων χάκερ, γεγονός το οποίο επιτρέπει την διάδοσή τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Rendition Infosec, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της κυβερνοάμυνας, Τζέικ Ουίλιαμς, υποστήριξε στο Associated Press, ότι, κατά την γνώμη του, τα έγγραφα που δημοσίευσαν τα WikiLeaks, είναι πλαστά.

Ο σύνδεσμος των WikiLeaks στο twitter: