Νέα αποκάλυψη μέσω Wikileaks για τις παρακολουθήσεις της NSA. Σύμφωνα με νέα απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύονται στον ιστότοπο, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις συνομιλίες του γενικού γραμματέα του Μπαν Κι Μουν με ξένους ηγέτες. Στόχος η προάσπιση των συμφερόντων της πετρελαϊκής βιομηχανίας των ΗΠΑ. 

Ads

Ο Τζουλιάν Ασάνζ εξαπολύει νέα δριμύτατη επίθεση στις αμερικανικές υπηρεσίες, τις οποίες καταγγέλλει για τις πρακτικές τους. «Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση του ΟΗΕ, διότι εάν στοχοποιείται ο Γενικός Γραμματέας του, τότε οι πάντες, από τους παγκόσμιους ηγέτες ως τους απλούς οδοκαθαριστές, βρίσκονται σε κίνδυνο» σημειώνει ο Ασάνζ.

Στόχοι υποκλοπών το 2010 ήταν, σύμφωνα με τα wikileaks, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και οι υπουργοί Εμπορίου κρατών – μελών της ΕΕ και της Ιαπωνίας. Η NSA ενδιαφερόταν για τις εμπορικές συναλλαγές και τις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή.

Τα Wikileaks αναφέρουν ότι η NSA υπέκλεψε και μυστική συνομιλία μεταξύ του πρώην Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σαρκοζί χαρακτήρισε το ιταλικό τραπεζικό σύστημα «φελλό που σύντομα θα αναδυθεί».

Από τις υποκλοπές δεν γλίτωσε ούτε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς φέρεται να είχε παγιδευτεί και η τηλεφωνική γραμμή του περιφερειακού Αρμοστή Κεντρικής Ασίας Μπέρναρντ Ντόιλ.