Σύμφωνα με νέα μελέτη, στην οποία αναφέρεται η Wall Street Journal, ο ιός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ την περίοδο που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Κίνα.

Ads

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, και επισημαίνει πως κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ τους πρώτους μήνες της πανδημίας, αρκετά πριν ανακαλυφθεί ο ιός από τους επιστήμονες.

Οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα αίματος τα οποία ελήφθησαν για μελέτη του Εθνικού Ινστουτούτου Υγείας (ΝΙΗ), εντοπίζοντας στοιχεία μόλυνσης σε μόλις εννέα από τους 24.079 συμμετέχοντες, των οποίων τα δείγματα αίματος ελήφθησαν μεταξύ 2 Ιανουαρίου 2020 και 18 Μαρτίου 2020.

Η μελέτη ξεκαθαρίζει βέβαια πως ο αριθμός των κρουσμάτων που βρέθηκαν στα δείγματα αίματος είναι αρκετά μικρός, εκφράζοντας δηλαδή την πεποίθηση πως οι πρώτες περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σποραδικές.

Ads

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης όμως, οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ εβδομάδες πριν την επιβεβαίωση ότι ο ιός είχε φτάσει τη χώρα.

Γιατί δεν σήμανε συναγερμός

Επίσης, οι ερευνητές ανέφεραν τρεις λόγους για τους οποίους δεν σήμανε συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα.

Πρώτον, οι περιπτώσεις, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ελάχιστες, ώστε να παρατηρηθεί κάποια ανησυχητική εξέλιξη, και δεύτερον ορισμένοι από τους νοσούντες είχαν ήπια συμπτώματα
Έπειτα, τα κρούσματα εμφανίστηκαν σε περιοχές που δεν ήταν το «στόχαστρο» των ειδικών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η αναγκαία επαγρύπνηση από τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι η μελέτη βοηθάει στη κατανόηση της διασποράς των πρώτων μολύνσεων.

«Μας βοηθά να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τη γεωγραφική εξάπλωση ως προς τα σημεία που βρισκόταν ο ιός εκείνες τις πρώτες μέρες της επιδημίας στις ΗΠΑ», δήλωσε η Κέρι Άλτχοφ, επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Βέβαια, οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν πως ο ιός ξεκίνησε στις ΗΠΑ. «Εάν κανείς κοιτάξει τις αεροπορικές μετακινήσεις σε όλον τον πλανήτη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2020, θα δει ότι ο κόσμος εξακολουθούσε να ταξιδεύει πολύ εκείνο το διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κέρι Άλτχοφ.

Η γεωγραφία των κρουσμάτων

Η μελέτη σημειώνει πως τα εννέα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό, προέρχονται από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, αρκετά μακριά από μητροπολιτικές περιοχές όπως το Σιάτλ ή η Νέα Υόρκη, που αποτελούν σημεία εισόδου τις ΗΠΑ και καταγράφηκαν αργότερα και τα πρώτα κρούσματα.

Πέντε από τους εννέα ανθρώπους ήταν Αφροαμερικανοί, δύο ισπανόφωνοι και δύο λευκοί. Δύο εξ αυτών αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για ήπια συμπτώματα Covid -19 κοντά στο χρονικό σημείο που είχε γίνει η αιμοληψία αλλά δεν διαγνώστηκαν με την ασθένεια. Ένας ανέφερε ότι είχε πυρετό βήχα και πονόλαιμο, συμπτώματα τα οποία κάνουν τους ερευνητές να πιστεύουν πως επρόκειτο για Covid-19.

Ολόκληρη η έκθεση :