Ο ελληνικής καταγωγής πρώην πράκτορας της CIA, Τζον Κυριακού, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που το 2007 επιβεβαίωσε δημόσια και περιέγραψε με απόλυτη λεπτομέρεια το πρόγραμμα βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεώτερου έναντι ανθρώπων που σχετίζονταν με την Αλ Κάιντα.

Ads

Το Γενάρη του 2013 καταδικάστηκε σε κάθειρξη δυόμισι ετών για τις αποκαλύψεις του, αφού κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία και παραβίαση εθνικού απορρήτου. Σήμερα, κι έπειτα από δικαστικό συμβιβασμό που κατάφερε, παραμένει εκτός φυλακής, αλλά σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη.

Ο Κυριακού είναι ο μοναδικός αξιωματούχος που φυλακίστηκε για υπόθεση που σχετίζεται με τις πρακτικές βασανιστηρίων της CIA. Οι υποστηρικτές του σημειώνουν πως ο ίδιος στοχοποιήθηκε άδικα από την κυβέρνηση Ομπάμα, ως προς την πολιτική που ακολούθησε ενάντια στις «διαρροές» τύπου Σνόουντεν ή Ασσάντζ.

Πατέρας πέντε παιδιών, ο Κυριακού θήτευσε για 14 ολόκληρα χρόνια ως αναλυτής και διαχειριστής υποθέσεων της CIA, ενώ είχε τεθεί επικεφαλής της ομάδα που ανακάλυψε και συνέλαβε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα, Αμπού Ζουμπάιντα, το 2002.

Ads

Πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον ιστότοπο «Democracy Now!», κατά τη διάρκεια της οποίας, όταν ρωτήθηκε εάν μετάνιωσε για τις αποκαλύψεις που έκανε, είπε: «Θα το ξανάκανα». Μίλησε για τον Έντουαρντ Σνόουντεν αλλά και για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής του στο σωφρονιστικό ίδρυμα Loretto.