Μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε τα ονόματα της σκιώδους κυβέρνησής του, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.

Ads

Αρχής γενομένης από τον σκιώδη υπουργό των Οικονομικών, τον Τζον ΜακΝτόνελ, έναν σκληροπυρηνικό αριστερό, πρώην υψηλόβαθμο συνδικαλιστή, ο οποίος επιθυμεί την επιβολή μεγαλύτερων φόρων στους πλούσιους και στις επιχειρήσεις και ο οποίος υπήρξε ο μάνατζερ της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Χρειαζόμαστε μία οικονομική στρατηγική για να πατάξουμε τις στρεβλές, βασικές αρχές του οικονομικού μας συστήματος. Η δημόσια ιδιοκτησία έχει πράγματι έναν σημαντικό ρόλο να παίξει, αλλά αυτό θα γίνει μέσα από έξυπνες μορφές του 21ου αιώνα κοινής ιδιοκτησίας και ελέγχου», είχε γράψει ο ΜακΝτόνελ στην εφημερίδα Guardian τον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης:

Το 2010, ο ΜακΝτόνελ είχε προκαλέσει αντιδράσεις αστειευόμενος ότι, αν μπορούσε να επιστρέψει στη δεκαετία του ΄80, θα δολοφονούσε την Μάργκαρετ Θάτσερ, την συντηρητική πρωθυπουργό της χώρας κατά την περίοδο 1979-1990. Στη συνέχεια, ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του αυτό, το οποίο χαρακτήρισε αστείο.

Ads

Ο βασικότερος αντίπαλος του Κόρμπιν στην κούρσα για την διεκδίκηση της ηγεσίας των Εργατικών, Άντι Μπέρναμ, ορίστηκε σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, ενώ η Χίλαρι Μπεν διατηρεί τη θέση της σκιώδους υπουργού Εξωτερικών.

Η Άντζελα Ιγκλ θα είναι η νέα σκιώδης υπουργός Επιχειρηματικότητας, ενώ η βουλευτής Λιούισαμ Χάιντ Αλεξάντερ θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο που είχε ο κ. Μπέρναμ (σκιώδης υπουργός Υγείας) και ο λόρδος Φάλκονερ, πρώην συγκάτοικος του Τόνι Μπλερ, θα συνεχίσει να έχει το χαρτοφυλάκιο του σκιώδους υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο Τσούκα Ουμούνα, πρώην υπουργός Επιχειρηματικότητας της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών, δήλωσε ότι δεν θα είναι μέλος της νέας σκιώδους κυβέρνησης, διότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρνήθηκε να αποκλείσει ότι το Εργατικό Κόμμα θα ταχθεί υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε..

Διαβάστε επίσης:

Μεταξύ άλλων, η Νταϊάν Άμποτ θα είναι η νέα σκιώδης υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Βέρνον Κόκερ, σκιώδης υπουργός για την Βόρεια Ιρλανδία και ο Ίαν Μάρεϊ θα συνεχίσει να κατέχει το σκιώδες υπουργείο για την Σκωτία.

Όπως σχολιάζει το BBC, τις σημαντικότερες θέσεις στη σκιώδη κυβέρνηση καταλαμβάνουν άνδρες. Πράγματι, πολλοί Εργατικοί πολιτικοί άσκησαν κριτική επί της απόφασης του Κόρμπιν να ορίσει περισσότερους άνδρες σκιώδεις υπουργούς.

Η βουλευτής Νταϊάνα Τζόνσον έγραψε στο Twitter ότι οι διορισμοί είναι «τόσο απογοητευτικοί», ενώ η πρώην σκιώδης υπουργός-αρμόδια για τη Σκωτία, Μάργκαρετ Κάραν, με ανάρτησή της, σχολίασε ότι «απαιτείται επείγουσα αναθεώρηση».